Οργάνωση και διοίκηση της δημοτικής αστυνομίας Καλαμάτας - Πετρόπουλους, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η δημοτική αστυνομία από την ίδρυση της έως και σήμερα είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης με καθημερινή παρουσία και δράση. Η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των δημόσιων χώρων της πόλης, την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της, καθώς και για την γενική ασφάλεια των πολιτών. Ιδρύθηκε το 2002 με το Προεδρικό Διάταγμα 23/2002 - ΦΕΚ 19/Α/7-2-2002. Οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας ορίζονται από το Νόμο 3731/2008. Η υπηρεσία καταργήθηκε το 2013 και επανασυστάθηκε το 2015. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας που θα εκπονηθεί θα είναι η μελέτη της ικανοποίησης των δημοτικών αστυνομικών του Δήμου Καλαμάτας από την εργασία τους και ειδικότερα η ικανοποίηση τους ως προς: Α. Το αντικείμενο της εργασίας Β. Τις μισθολογικές τους απολαβές Γ. Την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα τους Η εργασία θα έχει θεωρητικό και ερευνητικό μέρος. Στο θεωρητικό σκέλος θα γίνει αναφορά στην δημόσια διοίκηση, στο δίκαιο που τη διέπει, στα συστήματα διοίκησης και ανάλυση του ιστορικού πλαισίου, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς επίσης και θα επιχειρηθεί να γίνει σύγκριση της ελληνικής Δημοτικής Αστυνομίας με παρόμοιες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το ερευνητικό μέρος θα βασιστεί στις απαντήσεις των ερωτηθέντων με βάση δομημένα ερωτηματολόγια σχετικά με την ικανοποίηση τους από τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας. Στο πλαίσιο αυτό θα ερωτηθούν: Α. Οι δημοτικοί αστυνομικοί της Καλαμάτας ώστε να δηλώσουν το συνολικό βαθμό της ικανοποίησης από την εργασία τους Β. Οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης ώστε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από την παρουσία και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αστυνομίας στη πόλη. Γ. Δεδομένου ότι η δημοτική αστυνομία συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις διευθύνσεις του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη με όλους τους Διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να μας δηλώσουν το βαθμό ικανοποίησης από τη συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και επίσης προτάσεις για μελλοντική βελτίωση της συνεργασίας αυτής. Δ. Οι πολίτες της Καλαμάτας για το νέο αντικαπνιστικό νόμο και κατά πόσο θεωρούν ότι η Δημοτική Αστυνομία θα συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή του.
Μ.Δ.Ε. 284
Keywords: Δημοτική αστυνομία; Καλαμάτα; Ικανοποίηση; Εργασία; Οργάνωση