Έξυπνες Τεχνολογίες και Γεωργία. Η Περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. - Λόκα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Περίληψη Η παρούσα εργασία εξετάζει τον ρόλο των έξυπνων τεχνολογιών στη βιώσιμη γεωργία, με έμφαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος είναι να καταγραφούν οι στάσεις, οι αντιλήψεις και οι προθέσεις των αγροτών όσον αφορά την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών, καθώς και να προσδιοριστούν οι παράγοντες που ευνοούν ή εμποδίζουν τη διάδοσή τους και την αποτελεσματική χρήση τους. Διεξήχθη ποσοτική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου (n=40), χρησιμοποιώντας μη πιθανοτική δειγματοληψία (probability sampling) ευκολίας/«χιονοστιβάδας» μέσω συνεταιρισμών, κοινωνικών δικτύων και τοπικών γεωπόνων. Τα ευρήματα δείχνουν υψηλό επίπεδο εξοικείωσης με τον όρο «έξυπνες τεχνολογίες» (90%) και γενικά θετική στάση απέναντι στη μείωση του κόστους, την εξοικονόμηση πόρων, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη. Η πρόθεση χρήσης τεχνολογιών για την εξοικονόμηση νερού και τη στοχευμένη εφαρμογή εισροών είναι ιδιαίτερα υψηλή, με την έξυπνη άρδευση να αναδεικνύεται ως προτεραιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην υιοθέτηση (έλλειψη κατάρτισης/τεχνικής υποστήριξης, κόστος, κατακερματισμός λύσεων). Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και πρακτικές παρεμβάσεις —ιδίως προγράμματα κατάρτισης, υποστήριξη για διαλειτουργικές πλατφόρμες και ενίσχυση των συμβουλευτικών υπηρεσιών— προκειμένου να μετατραπούν οι θετικές προθέσεις σε μετρήσιμα αποτελέσματα, με προτεραιότητα στις έξυπνες λύσεις άρδευσης για συνθήκες υδατικού στρες. Παρά τους περιορισμούς στη δυνατότητα γενίκευσης λόγω του μεγέθους και του τύπου του δείγματος, τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων στη Θεσσαλία και συμβάλλουν στη διεθνή συζήτηση για την έξυπνη, βιώσιμη εντατικοποίηση της γεωργίας.
Smart Technologies and Agriculture. The Case of the Region of Thessaly.
Keywords: έξυπνη γεωργία, ψηφιακές τεχνολογίες, εξοικονόμηση πόρων ,βιώσιμη γεωργία ,Περιφέρεια Θεσσαλίας