Επιχειρηματικός Σχεδιασμός: Η περίπτωση της Ακαδημίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός - Σάμιος, Αργύριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπου ο ανταγωνισμός προς την επίτευξη ολοένα και υψηλότερων στόχων διαρκώς εντείνεται, η ανάπτυξη και λειτουργία οργανωμένων ακαδημιών αποτελεί μία εκ των βασικών στοχεύσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων που επιθυμούν να πρωταγωνιστούν στο αθλητικό γίγνεσθαι, καθώς πέραν της συμβολής τους στη στελέχωση των ανδρικών ομάδων, αποτελούν συνάμα μια σημαντική πηγή εσόδων μέσω της πώλησης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Σκοπός της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η καταγραφή και παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου βάσει του οποίου οργανώνεται και λειτουργεί η Ακαδημία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αρχικά, αξιοποιώντας την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία παρατίθεται το αναγκαίο για την έρευνα μας θεωρητικό υπόβαθρο, όπως ο ορισμός, ο ρόλος και η αναγκαιότητα ύπαρξης του επιχειρηματικού σχεδίου. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο πεδίο των ακαδημιών ποδοσφαίρου, σκιαγραφείται η λειτουργία τους, αναλύονται οι στόχοι τους και παρουσιάζονται παραδείγματα «ακαδημιών – πρότυπα», τόσο σε επίπεδο γενικότερης φιλοσοφίας και οργάνωσης, όσο και αγωνιστικά. Κατόπιν, έχοντας ως εργαλείο την ερευνητική μέθοδο της μελέτης περίπτωσης, εστιάζουμε στην «πραγματική ιστορία» της Ακαδημίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, διερευνώντας το περιβάλλον της και τις διάφορες αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Δεδομένου ότι οι ακαδημίες ποδοσφαίρου αποτελούν μια μορφή εκπαιδευτικής μονάδας, καταρχάς προσεγγίζουμε την Ακαδημία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την πλευρά του εσωτερικού κανονισμού που διέπει τη λειτουργία της, αναλύοντας το σκοπό, το όραμα, τις αξίες και τους στόχους αυτής. Ακολούθως, παρουσιάζονται η οργανωτική της διάρθρωση, οι εγκαταστάσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, λοιπές πτυχές του τρόπου λειτουργίας της και τα βασικά οικονομικά της στοιχεία. Τέλος, με βάση τα δεδομένα ανωτέρω, επιχειρείται μια αξιολόγηση της παρούσας κατάστασής της, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον
Business Plan: Case Study of Panathinaikos FC Football Academy
Keywords: Ποδόσφαιρο για παιδιά - Προπονητική; Ποδοσφαιρικές ομάδες - Στρατηγικός σχεδιασμός; Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδοσφαιρικές ομάδες - Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Αθλητικές εγκαταστάσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδόσφαιρο - Οικονομικές απόψεις; Soccer for children - Coaching; Soccer teams - strategic planning; Soccer - Management; Soccer teams - Business planning; Sports facilities - Management; Soccer - Economic aspects; Επιχειρηματικό σχέδιο; Ακαδημία ποδοσφαίρου; ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Ανάπτυξη ταλέντων; Οργάνωση; Business plan; Football academy; Panathinaikos FC; Talent development; Organisation