Το Θέατρο της Επινόησης ως μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης στους μαθητές Γυμνασίου: Έρευνα δράσης - Αθανασοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα διατριβή έχει ως θέμα: Το Θέατρο της Επινόησης ως μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης στους μαθητές Γυμνασίου: Έρευνα δράσης. Συγκεκριμένα, ερευνά αν η χρήση τεχνικών Θεάτρου της Επινόησης μπορεί να συμβάλει θετικά στην αυτοεκτίμηση των εφήβων. Η έρευνα έλαβε χώρα σε δημόσιο σχολείο της Πάτρας. Ερευνητικό πληθυσμό αποτέλεσαν 2 τάξεις της Α γυμνασίου. Η πειραματική ομάδα αποτελούνταν από 12 μαθητές κι η ομάδα ελέγχου από 14 μαθητές. Σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής που ζουν τα παιδιά αυτά, την κοινωνική προέλευση και την ηλικία, το δείγμα παρουσίαζε ομοιογένεια. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα εργασία ήταν συνδυασμός ποσοτικών και ποσοτικών εργαλείων. Στο πρώτο κεφάλαιο, επιχειρείται μια επισκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σε σχέση με το Θέατρο της Επινόησης, τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής ομάδας που μελετάται και των ερευνών σχετικών με τον όρο «αυτοπεποίθηση». Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται η μεθοδολογία της έρευνας, ο ερευνητικός πληθυσμός, ο σκοπός κι οι στόχοι της έρευνας, τα ερευνητικά ερωτήματα κι οι ερευνητικές υποθέσεις και τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύονται τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα, προκειμένου να συνδυαστούν, να αναλυθούν και να εξάγουν συμπεράσματα. Τα ευρήματα των ερωτηματολογίων αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται κι αναλύονται τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς και σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον. Από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας διαπιστώθηκε ότι η χρήση τεχνικών του Θεάτρου της Επινόησης σε εφήβους μπορεί να συμβάλει θετικά στην αυτοπεποίθηση των εφήβων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μπορούν να γενικευτούν, εξαιτίας της επιλογής δείγματος σκοπιμότητας.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θέατρο της επινόησης; Θεατρικό παιχνίδι; Αυτοπεποίθηση; Εφηβεία; Κοινωνικές δεξιότητες; Αυτοσχεδιασμός; Ερέθισμα; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θέατρο της επινόησης; Θεατρικό παιχνίδι; Αυτοπεποίθηση; Εφηβεία; Κοινωνικές δεξιότητες; Αυτοσχεδιασμός; Ερέθισμα; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση