Οι συνέπειες του πρωταθλητισμού στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των ελληνίδων αθλητριών υψηλού επιπέδου μετά τη λήξη της καριέρας τους - Καραντάσιου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο 19ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος, το οποίο συνέπεσε παράλληλα με την αρχή των Ολυμπιακών αγώνων. O εμπνευστής τους Pierre de Coubertin υποστήριξε ότι όλοι έπρεπε να χουν όλοι πρόσβαση ανεξαρτήτως κοινωνικών χαρακτηριστικών στους ολυμπιακούς αγώνες αλλά για την γυναίκα ως «αδύνατο φύλο» δεν ίσχυε το ίδιο, επειδή αν συμμετείχε θα ξέφευγε από την ατομική και κοινωνική αποστολή που όριζε το φύλο της. Έως σήμερα η συμμετοχή της γυναίκας στον ολυμπιακό αθλητισμό σε συνδυασμό με το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα και την εκπαίδευσή της, απελευθέρωσε την οικογενειακή και επαγγελματική της θέση, την οδήγησε μέσα από θυσίες και υπερπροσπάθεια στην κοινωνική καταξίωση και την ανατροπή των κοινωνικών αντιλήψεων που αφορούν στο ρόλο της. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να μελετηθεί η επίδραση του πρωταθλητισμού στις Ελληνίδες γυναίκες Πρωταθλήτριες στην οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή μετά το ζενίθ της καταξίωσής τους, στην μετά αθλητική ζωή. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται το θεωρητικό υπόβαθρο περιβάλλον και ο σκοπός της παρούσας μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια ανασκόπηση της διαχρονικής θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και τον ολυμπιακό αθλητισμό, της διαφοροποίησης του φύλου και της δύσκολης μετάβασης της γυναίκας στον πρωταθλητισμό. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας, και πιο συγκεκριμένα η ποιοτική μέθοδος, μέσω διαξαγωγής συνεντεύξεων με πετυχημένες αθλήτριες γυναίκες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, ελληνίδες, προκειμένου να αναδειχθούν σημαντικές πτυχές της μεταολυμπιακής τους ζωής. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα και στο πέμπτο αναλύθηκαν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα μελέτη.
The consequences of the elite sport carrier in the family and professional life of female Greek athletes after the end of their participation
Keywords: Αθλητισμός για γυναίκες - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός για γυναίκες - Ψυχολογικές απόψεις; Επαγγελματικός αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός για γυναίκες - Ελλάδα - Ιστορία; Γυναίκες - Δικαιώματα; Γυναίκες - Ελλάδα - Κοινωνικές συνθήκες; Sports for women - Social aspects; Sports for women - Physiological aspects; Professional sports - Social aspects; Sports for women - Greece - History; Women's rights; Women - Greece - Social conditions; Γυναίκα & Κοινωνία; Γυναίκα & Πρωταθλητισμός; Ισότητα Φύλου; Αθλήτριες & Διπλή Καριέρα; Woman & Elite Sport; Woman & Society; Gender Equality; Female Athletes & Dual Career