Στρατηγικός Σχεδιασμός ενός νέου αθλητικού event (Oceanman Openwater swimming) κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης στη Κύπρο - Χατζηδαμιανού, Γαβριέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το Ocean man είναι μια διοργάνωση κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ξεκίνησε το 2015 και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο CEO αγώνα, σχεδιάστηκε από κολυμβητές για κολυμβητές. Διοργανώνεται ήδη σε 16 χώρες, με πάνω από 11.000 κολυμβητές από 56 διαφορετικά κράτη σε όλο τον κόσμο. Η διοργάνωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες ακόμα και παιδιά από 7-15 χρονών, με αποστάσεις 10χ λμ,5χλμ,500 μ για παιδιά και σκυταλοδρομία 3x500. Με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες πραγματοποίησης του αγώνα, οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο, η φύση και το κλίμα, την καθιστούν ένα ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο κολυμβητικό event. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας νέας καινοτόμα διοργάνωσης η οποία διοργανώνει αποκλειστικά αγώνες κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης. Η στρατηγική διαμόρφωση του αγώνα έχει σαν στόχο να προσελκύσει μεγάλο αριθμό από κολυμβητές, θεατές και επισκέπτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επιμέρους κομμάτια θα αναλυθούν όσον αφορά το προφίλ της διοργάνωσης, ο στόχος-αποστολή της, το όραμα της σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, οι αρχές και οι αξίες της εταιρίας Ocean man σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολιτικές και τέλος οι στρατηγικοί στόχοι της. Σε μια εκ βαθέων ανάλυση θα εξετάσουμε το εξωτερικό περιβάλλον σε επίπεδο πολιτικής, νομικών πλαισίων που διέπουν τέτοιας φύσης διοργάνωση, σε κοινωνικό επίπεδο η κουλτούρα και η προσφορά της σε αυτήν, τα τεχνολογικά μέσα όπου στρατολογήθηκαν και τέλος ο ανταγωνισμός από παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις και πώς αναδιαμόρφωσε το ευρύτερο πλαίσιο του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Κύπρου. Αντίστοιχα αναλύοντας το εσωτερικό περιβάλλον θα εξετάσουμε την διοργάνωση σε επίπεδα ηγεσίας, διαμόρφωσης ρόλων και κατανομής διαδικασιών εντός της εταιρίας. Τοπογραφικά θα παρουσιάσουμε το πλάνο στο οποίο στηρίχτηκε η απόφαση για την διεξαγωγή το Oceanman Cyprus 2019, να γίνει στην παραλία της Λεμεσού. Θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το στρατηγικό πλάνο της εταιρίας, τα ισχυρά σημεία του αγώνα αλλά και τις αδυναμίες που χρειάζονται βελτίωση στο μελλοντικό μας πλάνo.
Strategy plan of a new Open water swimming event in Cyprus(Oceanman Openwater swimming)
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Κολύμβηση - Στρατηγικός σχεδιασμός; Ειδικά γεγονότα - Διοίκηση και οργάνωση; Αγώνες κολύμβησης; Κολύμβηση - Διαγωνισμοί - Σχεδιασμός; Ειδικά γεγονότα - Μάρκετινγκ; Sports - Management; Swimming - Strategic planning; Special events - Management; Swimming - Competitions; Swimming - Competitions - Planning; Special events - Marketing; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διοίκηση αθλητικών διοργανώσεων; Αποδοτικότητα διαδικασιών; Strategic plan; Event managment; Process efficiency