Ο προσδιορισμός της οργανωσιακής κουλτούρας του "Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου" - Τσιαμαντά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Βασική επιδίωξη της παρούσας ε ργασίας ε ίναι η δ ιερεύνηση των απόψεων και αντιλήψεων του προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», συνολικά ως οργανισμού αλλά και ανά επαγγελματική ομάδα, σε ό,τι αφορά στην οργανωσιακή κουλτούρα του και πως επιθυμούν αυτή να διαμορφωθεί κατά τα επόμενα πέντε έτη. Ειδικότερα, επιδιώκεται η σύγκριση της υπάρχουσας κουλτούρας του Ο ργανισμού μ ε τ ην ε πιθυμητή μ ελλοντική κ ουλτούρα του. Τα σ τοιχεία π ου θ α προκύψουν θα βοηθήσουν σ τον προσδιορισμό των αλλαγών ε κείνων που θ α πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του Οργανισμού. Υλικό και μέθοδος: Τον ερευνητικό πληθυσμό απετέλεσαν το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Ως εργαλείο μέτρησης χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο αποτελεί προσαρμογή του εργαλείου αξιολόγησης της οργανωσιακής κουλτούρας (OCAI) που αναπτύχθηκε από τους Quinn και Cameron (1996). Διανεμήθηκαν 259 ερωτηματολόγια και συμπληρώθηκαν 218. Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS (έκδοση 18.0). Σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας (p value) < 0.05 το αποτέλεσμα θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό. Αποτελέσματα: Κυρίαρχη κουλτούρα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου αναδεικνύεται τόσο στην τρέχουσα κατάσταση όσο και στην επιθυμητή αυτή της κουλτούρας της Ιεραρχίας με Μ.Τ.= 32,0355και 29,8226 αντίστοιχα. Συμπεράσματα: Η παρούσα εργασία απέδειξε ότι ο προσδιορισμός της οργανωσιακής κουλτούρας του Νοσοκομείου, μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την υφιστάμενη νοοτροπία της οργάνωσης τόσο σε συνολικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ομάδων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Η διοίκηση εκμεταλλευόμενη τα στοιχεία που προκύπτουν, μπορεί να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή λύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, που θα καταστήσουν το Νοσοκομείο κυρίαρχο και θα μαγνητίσει περισσότερους χρήστες των υπηρεσιών του.
Keywords: Νοσοκομεία -- Διοίκηση και οργάνωση; Οργανωσιακή κουλτούρα; Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου; Οργανισμοί υγείας; Κουλτούρα