Γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα για την καταγραφή και γεωχωρική ανάλυση μυκηναϊκών θέσεων της Μεσσηνίας - Μαλαπέρδας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η συμβολή της παρούσας ΔΔ στην αρχαιολογία και γενικότερα στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες είναι πολυδιάστατη. Η παρούσα πραγμάτευση αποτελεί ένα συνδυασμό χωρικών αναλύσεων και αρχαιολογίας.Η περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε η έρευνά είναι ο σημερινός Νομός Μεσσηνίας, ο οποίος κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο, αποτελούσε το βασίλειο της Πύλου. Μέσω του εντοπισμού και της καταγραφής όλων των αρχαιολογικών θέσεων της Μυκηναϊκής περιόδου στην περιοχή, έγινε εκτενής τοπογραφική αποτύπωση όλων των ήδη γνωστών θέσεων και εισαγωγή τους σε σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών.Επίσης είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα μοτίβο μοντέλου ανάλυσης των Μυκηναϊκών οικιστικών θέσεων της Μεσσηνίας, στο οποίο γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας των κοινών χαρακτηριστικών, των συνθηκών του περιβάλλοντος χώρου (αναλύοντας χαρακτηριστικά γεωμορφολογικού, γεωλογικού και κλιματολογικού ενδιαφέροντος), με σκοπό την υπόθεση της τυχαιότητας ή μη, της επιλογής των οικιστικών θέσεων από τους Μυκηναίους Έλληνες και την προσπάθεια αποσαφήνισης των κυριότερων χαρακτηριστικών επιλογής τέτοιου είδους θέσεων.Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο μοντέλο πρόβλεψης αρχαιολογικών θέσεων, το οποίο προσπαθεί να περιορίσει όλες τις επικρίσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για τέτοιου είδους μοντέλα. Το ίδιο μοντέλο καινοτομεί ως προς τη δημιουργία της κριτικής σκέψης, μέσω της ενσωμάτωσης στο μοντέλο του αρχαιολογικού ερωτήματος. Η εισαγωγή της κριτικής σκέψης γίνεται με τρόπο ευκολονόητο τόσο για το μελετητή όσο και για τον αναγνώστη ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που παρουσιάζει είναι ότι μπορεί εύκολα να αναπροσαρμοστεί και να αναδιατυπωθεί για διαφορετικά περιβάλλοντα, περιόδους και κοινωνίες. Με την εξαγωγή των αναλύσεων του μοντέλου παρουσιάζονται οι νέες, υποψήφιες προς διερεύνηση θέσεις.
The use of GIS for the recording and spatial analysis of Mycenaean Messenia
Keywords: Ανθρωπιστικές Επιστήμες; Ιστορία & Αρχαιολογία; ΓΣΠ; Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα; Μυκηναϊκή Μεσσηνία; Μοντέλα πρόβλεψης