Διοίκηση ολικής ποιότητας στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς: Η περίπτωση της Αργολίδας - Καριοφύλλας, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η φιλοσοφία και οι αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς στην Αργολίδα. Αρχικά αναλύονται οι βασικές συνιστώσες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, θεωρίες και τεχνικές, η συμβολή των «γκουρού» της ποιότητας και τελικά οι νέες τάσεις εξέλιξης της ΔΟΠ. Η ανάλυση συνεχίζεται με την παρουσίαση των διεθνών συστημάτων ποιότητας ISO 9000 ξεκινώντας με μια ιστορική αναδρομή αλλά και αναλύοντας τη σχέση τους με τις οργανώσεις παροχής υπηρεσιών που μας ενδιαφέρουν σε αυτή τη μελέτη. Ακολούθως παρουσιάζεται το εργαλείο Διοίκησης Ολικής Ποιότητας που είναι γνωστό ως Πρότυπο Αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διοίκηση Ποιότητας (European Foundation Quality Management - EFQM), που είναι και η επίσημη Ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ενσωμάτωση της ποιότητας σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών. Ακολουθεί η θεωρητική ανάλυση του άμεσα επηρεασμένου από το προαναφερθέν πρότυπο Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και τα κριτήρια του οποίου θα αποτελέσουν αντικείμενο της στατιστικής μας έρευνας για την ανάλυση της περίπτωσης της Αργολίδας. Η θεωρητική ανάλυση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και πως μπορεί να οριοθετηθεί η θέση τους ανάμεσα στους σύγχρονους οργανισμούς αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξής τους και ενσωμάτωσης των Αρχών Διοίκησης Ολικής Ποιότητας σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και ανομοιογενές κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον. Το τελευταίο τμήμα της μελέτης αναφέρεται στην διερεύνηση του βαθμού ενσωμάτωσης των παραπάνω αναφερομένων, σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων που αφορούν στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς της Αργολίδας, μέσω της ανάλυσης 9 κριτηρίων που δανειζόμαστε από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιολόγηση των οργανισμών, το γνωστό ΚΠΑ.
Μ.Δ.Ε. 14
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Επιχειρηματική αριστεία; Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης; Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί; Αργολίδα; ISO