Ο στρατηγικός σχεδιασμός στην δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Η περίπτωση του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά - Δημοπούλου, Ευσταθία Π. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Η αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης οδήγησε στην εφαρμογή αρχών και πρακτικών του επιστημονικού μάνατζμεντ. Ένα παράδειγμα της προσπάθειας αυτής είναι τα ανώτερα και ανώτατα εκ παιδευτικά ιδ ρύ μα τα που εφαρμόζουν την διαδικασία του στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού , επιχειρείται με την μέθοδο της μελέτης περίπτωσης, η ανάπτυξη του στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην διοικητική δομή Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αστικής περιοχής (Πειραιά). Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη και επισήμανση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διαδικασία της διαμόρφωσης του σχεδιασμού αλλά και η εξαγωγή συμπερασμάτων και η υποβολή προτάσεων. Η εργασία διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια από τα οποία το πρώτο και το τελευταίο αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό, αναγνωρίζοντας την σημασία της θεωρητικής κατάρτισης για την εφαρμογή του. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται το εκ παιδευτικό σύστημα. Περιλαμβάνεται σύντομη ιστορική αναδρομή της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παρουσιάζεται , επίσης, το θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και οι λειτουργίες του. Στο δεύτερο κεφάλαιο αποσαφηνίζεται η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού. Το κεφάλαια τρία και τέσσερα αναφέρονται στην μεθοδολογία ανάλυσης του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντος , αντίστοιχα ενός οργανισμού. Το πέμπτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στο επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση και το έκτο κεφάλαιο αφού προτείνει μεθοδολογία για την διαμόρφωση στρατηγικής, ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση και την υλοποίηση της. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η μελέτη περίπτωσης από όπου προκύπτουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα σε ότι αφορά την εκπόνηση και υλοποίηση ενός προγράμματος στρατηγικού σχεδιασμού στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΕ) . Επισημαίνουμε εδώ ως ιδιαίτερα σημαντική αδυναμία και καθοριστικό παράγοντα που εμποδίζει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσεων , την έλλειψη στοιχείων για την οικονομική λειτουργία των γραφείων ΕΕ . Κατά συνέπεια ο οποιοσδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός δεν θα μπορεί να βασιστεί σε ρεαλιστικά στοιχεία αναφορικά με το κόστος των δράσεων γεγονός που καθιστά αδύνατη και την αξιολόγηση της υλοποίησής του. Διαπιστώθηκαν αδυναμίες διοικητικής και οργανωτικής φύσης στην λειτουργία της συγκεκριμένης διοι κη τι κής δομής, αλλά και προβλήματα που προκύπτουν από υποχρηματοδότηση . Η εργασία ολοκληρώνεται με την καταγραφή προτάσεων μελέτης και προτάσεων λειτουργικής βελτίωσης, με την αξιοποίηση υπαρχόντων ανθρωπίνων πόρων που χαρακτηρίζονται από την δέσμευση τους και το όραμα τους σαν λειτουργοί της εκπαίδευσης.
Μ.Δ.Ε. 31
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση -- Διοίκηση και οργάνωση; Δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση; Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά; Δημόσια παιδεία; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Στρατηγικός σχεδιασμός