H αθλητική χορηγία στην Ήπειρο. Μελέτη περίπτωσης : ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Χανδόλιας, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν να διερευνήσει την αθλητική χορηγία στην Ήπειρο και ειδικότερα του πιο σημαντικού αθλητικού εκπροσώπου της, της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που για πρώτη φορά στην ιστορία της την περίοδο 2016 – 2017 θα συμμετάσχει στο UEFA EuropaLeague, γεγονός που συμπίπτει με τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από την ίδρυσή του. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός ανάμιξης των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων με τα αθλητικά γεγονότα και ειδικότερα με την αγαπημένη τους ομάδα, η στάση τους έναντι στους χορηγούς της και ο βαθμός ικανοποίησης από την ομάδα τους. Είναι γνωστό πανελληνίως πόσο οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων είναι «δεμένοι» με την τοπική ΠΑΕ και πως ένας μεγάλος κύκλος εργασιών των επιχειρηματιών της πόλης στηρίζει και στηρίζεται επιχειρηματικά από τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Επίσης, να εξεταστεί εάν παράγοντες όπως η ταύτιση, η ανάμιξη και οι στάσεις απέναντι στις χορηγίες μπορούν να προβλέψουν στόχους μιας χορηγίας όπως η αναγνωρισιμότητα του χορηγού, η εικόνα του και η πρόθεση για αγορά προϊόντων του χορηγού. Στην έρευνα συμμετείχαν 315 άνδρες και 21 γυναίκες από την πόλη των Ιωαννίνων που είναι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν είτε ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο μέσω Διαδικτύου είτε κατά την διάρκεια του τελευταίου εντός έδρας αγώνα της ομάδας στις 10/04/16 με αντίπαλο τον Πλατανιά Χανίων. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να σημειώσουν το βαθμό συμφωνίας τους σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό ανάμιξης των κατοίκων - φιλάθλων της πόλης των Ιωαννίνων με τα αθλητικά γεγονότα και ειδικότερα με την αγαπημένη τους ομάδα, την στάση τους έναντι στους χορηγούς της και το βαθμό ικανοποίησης από την ομάδα τους, μέσω ερωτήσεων βασισμένων σε πενταβάθμια κλίμακα LIKERT, με το βαθμό 1 να αντιστοιχεί στο «διαφωνώ απόλυτα» και το βαθμό 5 να αντιστοιχεί στο «συμφωνώ απόλυτα». Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες αθλητικής χορηγίας σε σχέση με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ βρέθηκαν να είναι λόγοι που σχετίζονται με την ταύτιση, την ανάμιξη και τις στάσεις απέναντι στις χορηγίες ,τους στόχους μιας χορηγίας όπως η αναγνωρισιμότητα του χορηγού, η εικόνα του και η πρόθεση για αγορά προϊόντων του χορηγού.
The sports sponsorship in Epirus Case study: FC PAS Giannina
Keywords: Χορηγία; Αθλητική χορηγία; Sponsorship; Sports sponsorship; ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ; Χορηγία; Ταύτιση; Αναγνωρισιμότητα χορηγού; PAS GIANNINA; Sponsorship; Identification; Sponsor awareness