Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων - Κυριακοπούλου, Ζωίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον ρόλο της σχολικής ηγεσίας στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας, αναλύονται οι βασικές έννοιες της σχολικής ηγεσίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και η σύνδεσή τους με την προώθηση της εκπαιδευτικής ισότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά του σχολικού κλίματος και στις στρατηγικές που υιοθετούν οι ηγέτες για τη μείωση των ανισοτήτων. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τον ρόλο της σχολικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα χαρακτηριστικά του σχολικού κλίματος που ενισχύουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη, καθώς και τις στρατηγικές που θεωρούνται πιο αποτελεσματικές για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τον σκοπό αυτό, υιοθετήθηκε ποσοτική μεθοδολογία με τη χρήση ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τη σχολική ηγεσία ως καταλυτικό παράγοντα για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σχολική ηγεσία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγής, προωθώντας την ισότητα και τη δικαιοσύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα, υπό την προϋπόθεση της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Αριθμός Εισαγωγής: 014118 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Κοινωνική δικαιοσύνη -- Ελλάδα; Σχολικό περιβάλλον -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Σχολική ηγεσία; Κοινωνική δικαιοσύνη; Σχολικό κλίμα; Εκπαιδευτική ισότητα; Στρατηγικές ηγεσίας; School leadership; Social justice; School climate; Educational equity; Leadership strategies