Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Δημιουργία Επιχείρησης Παροχής Αθλητικών Υπηρεσιών για ΑμεΑ - Αναγνωστοπούλου, Αλίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η δημιουργία της επιχείρησης παροχής αθλητικών υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ειδικά για άτομα με διαταραχές όρασης «ΑμεΑ Training Center», προέκυψε από το κενό που για αρκετά χρόνια έχει αφήσει το κράτος, καθώς η ειδική αγωγή στη χώρα μας διανύει ένα μεταβατικό στάδιο όπου γίνονται προσπάθειες να συνδεθούν η θεωρία με την ουσιαστική εφαρμογή της ένταξης στην πράξη, αλλά και από το κενό στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα που συνήθως έχουν ιδρυματικό χαρακτήρα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα πιο πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες αθλούνται τυχαία, μιας και δεν υπάρχουν καλά οργανωμένες δομές. Η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, η απουσία ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, η ανεπάρκεια επιμόρφωσης, κατάρτισης ή ενημέρωσης τους, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) με διαφορετικές ανάγκες σε ένα τμήμα, αποτελούν τις κύριες αιτίες του προβλήματος. Βασική ιδέα του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από την άσκηση, τις φυσικές δραστηριότητες την αναψυχή και τη ψυχαγωγία, διότι έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους. Ενισχύεται η αυτοεικόνα και η διάθεση τους, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός τους, μειώνονται οι κοινωνικές ανισότητες και παρέχονται ίσες ευκαιρίες ώστε να ενταχθούν ομαλά στo κοινωνικό σύνολο. Για τη μεθοδολογία έρευνας του επιχειρησιακού σχεδίου που ακολουθεί έχει γίνει μια εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμα, συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα τα στάδια που απαιτούνται για την πορεία μιας επιχείρησης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), από την έναρξη της λειτουργίας της έως και τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού. Διατυπώνονται το όραμα, η αποστολή, οι στόχοι, οι πολιτικές και οι αξίες της, ενώ επισημαίνονται τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές που παρουσιάζονται. Μελετάται το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, προσδιορίζονται οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι και αναλύεται η μεθοδολογία που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν. Στη συνέχεια αναφέρονται οι επιλογές της στρατηγικής, το μίγμα μάρκετινγκ, η στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό και τέλος αναγράφεται ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός. Ως συμπέρασμα όλων αυτών φαίνεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός οδηγεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση «ΑμεΑ Training Center» ενισχύοντας τη μακροβιότητα της. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες της επιχείρησης, αλλά και οι προσωπικές εκτιμήσεις του επιχειρηματία που απαραίτητα πρέπει να διέπονται από σύνεση και λογική. Το επιχειρησιακό σχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση αντίστοιχων επαγγελματικών σχεδίων.
Business plan for the creation of sports service business for people with special needs
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Sports for people with disabilities; Physical education for people with disabilities; Sports - Management; Επιχειρησιακό σχέδιο; ΑμεΑ (Άτομα με αναπηρία); Στρατηγικός σχεδιασμός; ΑμεΑ Training Center; Strategic Plan; People with special needs; Strategic management; ΑμεΑ Training Center