Παρακίνηση και αντιλαμβανόμενος κοινωνικός αντίκτυπος της εργασίας των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής - Γουβέλης, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Οι στρατηγικές μαθήματος των καθηγητών Φυσικής Αγωγής (ΚΦΑ) μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική παρακίνηση των μαθητών. Το είδος της παρακίνησης των καθηγητών επηρεάζει τις στρατηγικές αυτές. Για τον σκοπό αυτό εξετάστηκε το εργασιακό προφίλ, σχετικά με το είδος της παρακίνησής τους, 211 Ελλήνων ΚΦΑ από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Η έρευνα εστίασε στη σχέση της θετικής αντίληψης των ΚΦΑ ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπο του επαγγέλματός τους με το είδος της παρακίνησής τους. Επιπλέον, εξετάστηκε η επίδραση των δημογραφικών παραγόντων και των παραγόντων που σχετίζονται με προσωπικές επιλογές των ΚΦΑ αναφορικά με το είδος της παρακίνησής τους και την αντίληψη που έχουν για την κοινωνική προσφορά του επαγγέλματός τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: α) οι Έλληνες ΚΦΑ παρακινούνται κυρίως με βάση τα εσωτερικά κίνητρα, β) η θετική αντίληψη για τον κοινωνικό αντίκτυπο της εργασίας είναι πολλή σημαντική γι’ αυτούς, γ) ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος του επαγγέλματος αποτελεί τον παράγοντα ο οποίος περισσότερο συσχετίζεται με την εσωτερική παρακίνηση, και δ) παράγοντες, δημογραφικοί (μεγαλύτερη ηλικία, εργασία στο δημοτικό σχολείο) και παράγοντες, που αποτελούν προσωπική επιλογή των ΚΦΑ (διαρκής επιμόρφωση, συχνή εφαρμογή του επίσημου αναλυτικού σχολικού προγράμματος, προπονητικό έργο εκτός σχολείου) επιδρούν θετικά, τόσο στην εσωτερική παρακίνηση, όσο και στην αντίληψη της κοινωνικής προσφοράς του επαγγέλματος των καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
Physical Education Teachers: Motivation and perceived social impact of their profession
Keywords: Εργασία και εργαζόμενοι - Κοινωνικές απόψεις; Εργασία και εργαζόμενοι - Παρακίνηση; Εργασία - Ψυχολογικές απόψεις; Αυτοκαθορισμός; αυτόνομη παρακίνηση; θεωρίες κινήτρων; αντιλαμβανόμενος κοινωνικός αντίκτυπος