Ανάλυση των Παραβιάσεων των Ελληνικών Εθνικών Χωρικών Υδάτων από Τουρκικά πολεμικά και πλοία ακτοφυλακής κατά την περίοδο 2006-2015 - Λάμπρης, Αριστοτέλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
H παρούσα εργασία εστιάζεται στην ανάλυση των παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) της Ελλάδας από τουρκικά πολεμικά πλοία και πλοία ακτοφυλακής κατά το χρονικό διάστημα 2006-2015. Έγινε προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής ενός μοντέλου γραμμικής παλινδρόμησης, το οποίο τροφοδοτήθηκε με διαθέσιμα δεδομένα παραβιάσεων των ΕΧΥ. Ως ανεξάρτητες μεταβλητές επιλέχθηκαν ο λόγος του ΑΕΠ της Ελλάδας προς εκείνο της Τουρκίας, ο λόγος των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας προς εκείνων της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ενώ η σχετική στατιστική ανάλυση έγινε με χρήση της πλατφόρμας ΚΝΙΜΕ v.3.2.0 και του λογισμικού πακέτου IBM SPSS v.21. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η συσχέτιση των παραβιάσεων των ΕΧΥ με τις ανωτέρω μεταβλητές. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν το αναπτυχθέν μοντέλο ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ασφάλειας των ΕΧΥ και την διασφάλιση της κυριαρχίας της Ελλάδας.
Analysis of the Violations of the Hellenic National Territorial Waters by Turkish naval and coastguard ships during the period 2006-2015
Keywords: Εθνική ασφάλεια--Ελλάδα; Εθνική ασφάλεια--Τουρκία; Στρατιωτική ετοιμότητα; Ισορροπία δυνάμεων; Παραβιάσεις; Χωρικά ύδατα; Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις; Πολεμικά πλοία