Η προσβασιμότητα σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και ο ρόλος των κουπονιών εκπαίδευσης (voucher) - Το παράδειγμα του Δήμου Κορινθίων. - Κριεμπάρδη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στη διπλωματική αυτή εργασία εξετάζεται το θέμα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας. Στο πρώτο μέρος γίνεται η θεωρητική προσέγγιση του θέματος. Εξετάζεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης δομών προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας και ο βασικός σκοπός που επιτελούν. Μελετάται η οργάνωση και λειτουργία των παιδικών σταθμών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μελετώνται οι δείκτες πρόσβασης και τα κριτήρια επιλογής παιδικού σταθμού. Τέλος, περιγράφεται το σύστημα τω κουπονιών εκπαίδευσης και η εφαρμογή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της προσχολικής αγωγής .Στο ερευνητικό μέρος γίνεται προσπάθεια να διερευνηθούν οι απόψεις των γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν/φοίτησαν σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κορινθίων. Με βάση τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι γονείς δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσβασιμότητας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κορινθίων. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν τον παιδαγωγικό, κοινωνικοποιητικό, αντισταθμιστικό και προνοιακό ρόλο των παιδικών σταθμών. Ο ανθρώπινος παράγοντας και η ποιότητα των υπηρεσιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής παιδικού σταθμού. Επιπλέον, οι γονείς θεωρούν πως τα κουπόνια εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην προσβασιμότητα σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Επίσης, θεωρούν θετική τη συμβολή των κουπονιών εκπαίδευσης στην άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, αλλά αμφιβάλλουν για το αν αυτό συμβαίνει στην πράξη. Τέλος, δηλώνουν μέτριο βαθμό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες από το Δήμο υπηρεσίες προσχολικής αγωγής.
Αριθμός Εισαγωγής: 012998 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία -- Ελλάδα; Παιδιά -- Υπηρεσίες για -- Ελλάδα; Οικογενειακή πολιτική -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; προσχολική αγωγή , εκπαίδευση και φροντίδα, παιδικός σταθμός, δείκτες πρόσβασης, ποιότητα, κουπόνια εκπαίδευσης; Προσχολική αγωγή; Εκπαίδευση και φροντίδα; Παιδικός σταθμός; Δείκτες πρόσβασης; Ποιότητα; Κουπόνια εκπαίδευσης; Early childhood education and care; Daycare center; Accessibility indexes; Quality; Education vouchers