Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης της ΕΕ στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και η Περιφερειακή τους διάσταση στην Ελλάδα - Μανιάτη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ευρωπαϊκής προϋπόθεσης κατάρτισης των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης και η εφαρμογή της στην ελληνική πραγματικότητα. Η ερευνητική εργασία καλείται να μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής και τις κατευθύνσεις των Στρατηγικών που καταρτίστηκαν για τη χώρα μας και σκοπό έχουν την προώθηση της ανάπτυξης των δυναμικών της κλάδων και να απαντήσει στο ερώτημα που δημιουργείται σχετικά με το εάν οι συγκεκριμένες στρατηγικές είναι οι κατάλληλες για την εξυπηρέτηση του επιθυμητού στόχου. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της εργασίας αφενός στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο από το οποίο απορρέει η προϋπόθεση κατάρτισης των εθνικών και περιφερειακών Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης. Αφετέρου παρουσιάζονται το όραμα, οι κατευθύνσεις και οι στόχοι των σχετικών Στρατηγικών των 13 Περιφερειών της χώρας μας. Συμπερασματικά εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτές εξυπηρετούν τους στόχους της εθνικής αντίστοιχης Στρατηγικής.
Smart Specialisation Strategies of EU through the programming period 2014-2020 and their Regional dimension in Greece
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική ανάπτυξη; Εθνική στρατηγική; Ευρωπαϊκή Ένωση; Πολιτική συνοχής; Στρατηγική; Έξυπνη εξειδίκευση; Προγραμματική περίοδος 2014-2020