Ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση: ένα βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - Σιδέρης, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η αδυναμία διαχείρισης της έντονης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς και η ανάγκη άμεσου διαχωρισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων από το κράτος και τους εθνικούς πόρους, συνετέλεσαν, από κοινού στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Απώτερος στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν η ανάκαμψη και η σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να καταστεί ξανά αξιόπιστο και ελκυστικό προς τους επενδυτές. Η εν λόγω τραπεζική ενοποίηση συνεπάγεται την ύπαρξη μιας ενιαίας εποπτικής αρχής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται για την εκκαθάριση των μη βιώσιμων τραπεζών και, σε μεταγενέστερο στάδιο, τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.
European banking union: a step towards European integration
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση--Ευρώπη; Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες; Τραπεζικό σύστημα--Ευρώπη; Χρηματοοικονομική; Κεφαλαιαγορά; Τραπεζικό σύστημα; Ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση; Ενιαίος μηχανισμός εποπτείας; Ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης; Ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων