Λειτουργία και προοπτικές των ελεγκτικών σωμάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης κατά την άσκηση δημόσιας πολιτικής: Η περίπτωση του σώματος επιθεώρησης εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) - Πάλλα, Σταματίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα εργασία, ξικηνώντας με αφετηρία την παρουσίαση του ρόλου και της δράσης των Ελεγκτικών Σωμάτων της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο άσκησης και εφαρμογής της Δημόσιας Πολιτικής, επικεντρώνει τελικά το ενδιαφέρον της στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εξέταση του ρόλου των Ελεγκτικών Σωμάτων με βάση τα κύρια χαρακτητιστικά των τελευταίων, συμβάλλει στην τυποποίηση μιας αρχικής κατάταξης ως φορέων άσκησης Δημόσιας Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται το Σ.ΕΠ.Ε., ως μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση Σώματο; Επιθεώρηση, λόγω του πολύπλευρου ρόλου του και του ευρέως πεδίου δράσης του. Η αξιολόγηση της λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. οφηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του. Στη βάση των συμπερασμάτων αυτών, εξετάζονται οι προοπτικές εξέλιξής του και προτείνονται μέα μοντέλα λειτουργίας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ενδυνάμωσής του, με απώτερο στόχο την ουσιαστική εκπλήρωση τουρόλου του και τη μεγιστοποίηση της προσφοράς του στον ιδιαίτερο κρίσιμο, επίκαιρο και νευραλγικό τομέα της εργασίας και εξ' αυτού στο δημόσιο βίο. Η εργασία μέσω της αντιπροσωπευτικής περίπτωσης του Σ.ΕΠ.Ε., σκοπεύει στην κατάδειξη της αποφασιστικής συνεισφοράς των Ελεγκτικών Σωμάτων προς την κατέυθυνση εξυγίανσης της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος διοικουμένων και πολιτείας, ενώ ως κεντρικό ερώτημα προβάλλει τον τρόπο αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας των Σωμάτων, μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής νέων μοντέλων άσκησης Δημόσιας Πολιτικής. Τα βασικά συμπεράσματα της εργασίας στηρίζονται από μεθοδολογική άποψη στη διερεύνηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, την πρωτογενή έρευνα και την εκτίμηση των αντίστοιχών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Διοικητικό δίκαιο--Ελλάδα; Εργατικό δίκαιο--Ελλάδα; Δημόσια πολιτική; Δημόσια διοίκηση; Ελεγκτικά σώματα; Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας; Επιθεωρητές