Ποιότητα Ζωής μαθητών/τριών με αναπηρίες - Παπαδοπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μελέτη επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας μαθητών/τριών με αναπηρία, όπως αυτή αντιλαμβάνεται από τους γονείς τους. Η ποιότητα ζωής (ΠΖ) αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια που περιλαμβάνει την ευημερία στο κοινωνικό, περιβαλλοντικό, σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Η λειτουργικότητα μετριέται με βάση το Διεθνές Σύστημα Ταξινόμησης Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας (ICF) που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει σωματικές λειτουργίες, δραστηριότητες, συμμετοχή, περιβαλλοντικούς και προσωπικούς παράγοντες. Η μελέτη εξέτασε 98 γονείς μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων οι 50 είχαν παιδιά με αναπηρία και οι 48 παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για τη συλλογή δημογραφικών στοιχείων, την αξιολόγηση της ΠΖ μέσω της κλίμακας "Beach Center Family Quality of Life Scale", και την αξιολόγηση της λειτουργικότητας μέσω του "Whodas 2.0". Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές/τριες με αναπηρία αντιμετώπιζαν περισσότερους περιορισμούς στην ΠΖ και τη λειτουργικότητά τους σε σύγκριση με τους μαθητές/τριες τυπικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες με αναπηρία που συμμετείχαν σε οργανωμένη φυσική δραστηριότητα παρουσίασαν βελτιωμένη ΠΖ και μειωμένους περιορισμούς στη λειτουργικότητά τους, συγκριτικά με όσους δεν συμμετείχαν σε φυσική δραστηριότητα. Τα ευρήματα συμβάλλουν στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της ΠΖ και της λειτουργικότητας σε άτομα με αναπηρία, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη και ενίσχυση της ποιότητας ζωής μέσω συμμετοχής σε οργανωμένες δραστηριότητες.
Quality of Life of Students with Disabilities
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Sports for people with disabilities; Physical education for children with disabilities; Sports - Social aspects; Sports - Psychological aspects; Parents of children with disabilities; Quality of life - Research; Ποιότητα ζωής; Λειτουργικότητα; Αναπηρία; Quality of life; Functionality; Disability