Διοίκηση και διαχείριση κρίσεων: διερεύνηση του τρόπου αντίδρασης διευθυντικών στελεχών και του στυλ ηγεσίας την εποχή Covid στην Ελλάδα. - Κωτσοπούλου, Μαρία - Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η συγκεκριμένη εργασία προσπαθεί να εξετάσει τους τρόπους που επέλεξαν να διαχειριστούν οι CEOs την κρίση που προέκυψε από το ξέσπασμα της COVID-19, καθώς και αν προέβησαν σε αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεών τους. Για την σωστή προσέγγιση του παραπάνω ερωτήματος έγινε βιβλιογραφική αναζήτηση για τα χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη, για θεωρίες και στυλ ηγεσίας, καθώς και για μορφές, στάδια και τρόπους διαχείρισης κρίσεων. Με βάση την βιβλιογραφική ανασκόπηση, ακολουθήθηκε η μέθοδος της ποιοτικής ανάλυσης στην οποία ερωτήθηκαν επτά CEOs ελληνικών εταιρειών για τις αλλαγές στις οποίες προέβησαν στον τρόπο διοίκησης των επιχειρήσεών τους μετά το ξέσπασμα της COVID-19. Τα ευρήματα υπέδειξαν ότι δεν έγινε κάποια σημαντική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, αλλά κυρίως στην ψυχολογία των CEOs που καλούνταν να διαχειριστούν μια πολύ πρωτόγνωρη κρίση. Η πλειοψηφία των διευθυντικών στελεχών δεν είχαν πλάνο αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά βασίστηκαν στη σχέση εμπιστοσύνης με πελάτες και εργαζόμενους η οποία αποδείχτηκε καίρια για την επιτυχή αντιμετώπισή της. Η τεχνολογία ενσωματώθηκε απολύτως βίαια και αναγκαστικά, αλλά τελικά προς όφελος όλων και όπως φαίνεται θα παραμείνει σε όλο το φάσμα λειτουργιών και σχέσεων την επιχείρησης. Τέλος, η πλειοψηφία κατέληξε πως είδε ως ευκαιρία την κρίση και λιγότερο ως απειλή.
Business and crisis management: investigating how managers react and their leadership style during Covid era in Greece.
Μ.Δ.Ε. 41
Keywords: Μάνατζμεντ; Ηγεσία; Διοίκηση; COVID-19; Αλλαγή; Θεωρίες ηγεσίας; Διαχείριση κρίσης; Management; Change; Leadership theories; Crisis management