Παράγοντες που επιδρούν στη συμμετοχή των ενεργών τουριστών σε δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού - Δούρος, Μαρίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο αθλητικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο και αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αθλητικές τουριστικές δραστηριότητες για να ασχοληθεί κάποιος είτε ψυχαγωγικά είτε ανταγωνιστικά. Όμως ο ενεργός αθλητικός τουρίστας για να αποφασίσει να συμμετέχει σε μια τέτοιου είδους δραστηριότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να διερευνηθούν και να καταγραφούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν και επιδρούν στη συμμετοχή των ενεργών αθλητικών τουριστών σε δραστηριότητες αθλητικού τουρισμού. Για την εκπόνηση της εργασίας συλλέχθηκαν επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά το χρονικό διάστημα 2010-2023. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φάνηκε πως οι ενεργοί αθλητικοί τουρίστες για να συμμετέχουν σε μια τέτοια εκδήλωση θέλουν να ικανοποιήσουν και να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους, επιπλέον αισθάνονται μέσα από τη δραστηριότητα πως προσέχουν τον εαυτό τους και υιοθετούν ένα υγιή τρόπο ζωής και πως η συμμετοχή σε αθλητική τουριστική δραστηριότερα αποτελεί για αυτούς μια ώρα ψυχαγωγίας με φίλους και αφορμή απόδρασης από την καθημερινότητα, τέλος οι παράγοντες διαφοροποιούνται από το φύλο, την ηλικία και την εμπειρία που έχει κάποιος. Όσο αφορά το είδος της αθλητικής δραστηριότητας αυτό επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες συμμετοχής. Συμπερασματικά η ενασχόληση με αθλητικές τουριστικές δραστηριότητες επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.
Factors affecting active tourists in sports tourism activities
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Οικονομικές απόψεις; Εναλλακτικός τουρισμός; Αθλητικά κέντρα φυσικής κατάστασης; Αθλητικές εγκαταστάσεις; Κέντρα αναψυχής; Sports and tourism; Sports and tourism - Economic aspects; Alternative tourism; Physical fitness centers; Sports facilities; Recreation centers; Αθλητικός τουρισμός; Ενεργός τουρίστας; Παράγοντες; Συμμετοχή; Sports tourism; Active tourist; Sport tourism and participation