Οι αντιλήψεις των γονέων σχετικά με το διάβημα της επιλογής του σχολείου φοίτησης των παιδιών τους. - Σαμαρά, Αναστασία-Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η εργασία έχει ως θέμα τη διερεύνηση των αντιλήψεων των γονέων σχετικά με την επιλογή σχολείου φοίτησης για τα παιδιά τους. Για την έρευνα επιλέχθηκε μια ‘‘βολική’’ δειγματοληψία τυπικών περιπτώσεων. Ως εργαλείο της επιτόπιας συλλογής δεδομένων επιλέχθηκε η ημι-δομημένη συνέντευξη. Το δείγμα αποτελείτο από 15 γονείς της μεσαίας τάξης, κατανεμημένους σε τέσσερις κατηγορίες (διανοούμενοι, τεχνοκράτες, διαμεσολαβητές, τεχνικοί). Διερευνήθηκε επίσης (ως υποκατηγορία) η ύπαρξη στην οικογένεια άριστων ή πολύ καλών μαθητών (πρώτη υποκατηγορία) και εκείνη των καλών και μέτριων μαθητών (δεύτερη υποκατηγορία). Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις των γονέων για τη σχολική επιλογή και τη σχολική δικαιοσύνη, τις ακολουθούμενες πρακτικές για την αποφυγή εφαρμογής του σχολικού χάρτη και τους μηχανισμούς εκλογίκευσης αυτής της επιλογής τους. Υπάρχει εναργής διαφοροποίηση των αντιλήψεων μεταξύ των κατηγοριών αλλά και των υποκατηγοριών, γεγονός που απαντάει με αρκετή σαφήνεια στα τιθέμενα ερευνητικά ερωτήματα. Μία συγκριτική επισκόπηση των αποτελεσμάτων με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία δημιουργεί τη βάση για τη συνέχιση της παρούσας εργασίας με σκοπό τη γενίκευση των συμπερασμάτων για την ελληνική πραγματικότητα.
Αριθμός Εισαγωγής: 010314-010315 cd
Keywords: Κοινωνικές επιστήμες -- Έρευνα; Εκπαίδευση -- Έρευνα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις; Εκπαιδευτική ισότητα; Σχολεία -- Αξιολόγηση; Σχολική επιλογή; Γονική εμπλοκή; Επιλογή δημόσιου-ιδιωτικού σχολείου; Σχολικές ανισότητες; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Κοινωνική μίξη