Ζητήματα δικαιοδοσίας και εφαρμοστέου δικαίου κατα την επίλυση των αθλητικών διαφορών – υπόθεση Pechstein - Θεοχάρη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
H διαρκώς αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση έχει φέρει μια καινούρια πραγματικότητα, η οποία ξεπερνά τα πλαίσια των κρατικών δικαίων και γεννά δυνάμεις ικανές να παράγουν δίκαιο, πέραν και εκτός των παραδοσιακών πηγών δικαίου. Ο πυρήνας της συζήτησής μας είναι το “διεθνικό” δίκαιο - transnational law - στον αθλητικό χώρο, η λεγόμενη lex sportiva. Στη διάδρασή της με τα παραδοσιακά εθνικά δίκαια και το διεθνές δίκαιο, μπορεί να συγκρούεται μαζί τους, αλλά επίσης και να συμβιώνει. Το ερευνητικό μας ζήτημα είναι: πώς αντιμετωπίζονται οι αθλητικές διαφορές κατά τη επίλυσή τους από ένα δικαιοδοτικό όργανο; Ποιο είναι το αρμόδιο δικαστήριο και το δίκαιο που εφαρμόζεται; Τα ερωτήματα μας είναι: από πού πηγάζουν οι κανόνες δικαίου στον αθλητικό χώρο; Υπάρχει αθλητικό δίκαιο ως ξεχωριστός κλάδος δικαίου; Υπάρχει αυτόνομη αθλητική έννομη τάξη; Πώς αλληλεπιδρά η lex sportiva με τα παραδοσιακά νομικά συστήματα; Εφαρμόζεται από τα εθνικά και διεθνή δικαστήρια; Μπορεί να θεωρηθεί το Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS) ένα αυθεντικό ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο; Πώς αντιμετωπίζεται το CAS και οι αποφάσεις του από τα εθνικά και διεθνή δικαστήρια; Η μελέτη μας έχει αφετηρία την υπόθεση Pechstein, λόγω των πολλαπλών διεθνών, εθνικών και διεθνικών συστημάτων, νόμων και δικαστηρίων, που ενεπλάκησαν στην επίλυση της αθλητικής αυτής διαφοράς, η οποία αποτελεί μια μοναδική περίπτωση ανάδειξης του νομικού πλουραλισμού, που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον αθλητικό χώρο. Η μελέτη μας ξεκινάει λοιπόν από βασικά ζητήματα, (έννοια αθλητικού δικαίου, έννοια διεθνικού δίκαιου, έννοια lex sportiva), θα παρουσιάσουμε την οργάνωση και τη λειτουργία του CAS και θα παραθέσουμε τη διαδικασία ακύρωσης των αποφάσεών του ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας. Μετά την ανάλυση όλων αυτών, θα παρουσιάσουμε όλο το διαδικαστικό ιστορικό της υπόθεσης Pechstein σε όλες τις βαθμίδες, την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και θα εξετάσουμε την σχέση του Ευρωπαϊκού δικαίου με τον αθλητικό χώρο.
Issues of jurisdiction and applicable law in the resolution of sports disputes - Pechstein case
Keywords: Αθλητισμός - Δίκαιο και νομοθεσία; Αθλητικό δίκαιο; Διεθνικό δίκαιο και διακυβέρνηση; Sports - Law and legislation; Sports law; Transnational law and governance; Ζητήματα Δικαιοδοσίας; Αθλητικό Δίκαιο; Επίλυση Αθλητικών Διαφορών; Αθλητική Διαιτησία; Υπόθεση Pechstein; Lex Sportiva; CAS; Sport Disputes; Sports Autonomy; Pechstein Case