Αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκης Ένωσης σε σχέση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Μολώνη, Σταματία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί ουσιαστικά να επικαιροποιήσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από μια ενδελεχή ανασκόπηση της ιστορίας, της παρούσας κατάστασης και των μελλοντικών εξελίξεων στο εν προκειμένω πεδίο και έχοντας ως σημείο αναφοράς τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν δύο τρόποι εξέτασης της σχέσης μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμών Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.. Από την μία πλευρά μπορεί να ειδωθεί ως μια σχέση οργανισμών με επικαλυπτόμενες εν μέρει δραστηριότητες οι οποίοι θα πρέπει να διαβουλεύονται σε μια διαρκή βάση με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τον περιορισμό των κινδύνων μέσα από σύνθεση προτύπων και οδηγιών. Από την άλλη, βέβαια, είναι σαφές πως η Ε.Ε. δεν αποτελεί απλά ένα διεθνή οργανισμό αλλά ένα δυνητικά ομοσπονδιακό κράτος. Υπό αυτήν την έννοια, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ίδια θέση που θα είχε το Συνταγματικό Δικαστήριο ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. δε θα πρέπει να θεωρείται απειλή για τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα δεν αποτέλεσε απειλή για παράδειγμα το Γερμανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Απώτερος στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας στο εν προκειμένω πεδίο, διασφαλίζοντας την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις εκφάνσεις τους
Interactions between the Council of Europe and the European Union in the field of Human Rights
Αρ. Εισ.: 149 cd
Keywords: Ανθρώπινα δικαιώματα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Δημοκρατία -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Συμβούλιο της Ευρώπης; Κράτος δικαίου; Aνθρώπινα δικαιώματα; Συμβουλιο της Ευρώπης; Ευρωπαϊκή Ένωση; Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.; Human rights; Council of Europe; European Union; European Union Agency for Fundamental Rights