Γυναικείοι χαρακτήρες της Λούλας Αναγνωστάκη και η σκηνική ερμηνεία τους - Τσιμπέρη, Θεοδοσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία εξετάζονται επιλεγμένοι γυναικείοι χαρακτήρες έργων της Λούλας Αναγνωστάκη και οι πρώτες τους μεταφορές στη σκηνή. Η εργασία χωρίζεται σε τρία κεφάλαια με επί μέρους υπό-ενότητες: Το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο συντέλεσε στη διαμόρφωση του θεάτρου της, αλλά και στην πρόσληψη του από το θεατρικό κόσμο της εποχής. Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια αναφορά σε συγκεκριμένες θεωρίες υποκριτικής που εκφράστηκαν τον περασμένο αιώνα, εστιάζοντας σε εκείνες που επηρέασαν τους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, αλλά και μια αναδρομή της γυναικείας παρουσίας στο νεοελληνικό θέατρο. Στο τρίτο κεφάλαιο επιχειρείται η προσέγγιση του ψυχισμού των κεντρικών ηρωίδων, σε έργα διαφορετικών συγγραφικών περιόδων της συγγραφέως, ενώ εκτίθενται σύγχρονες θεωρητικές τοποθετήσεις και συζητείται η σκηνική αποτύπωση αυτών των χαρακτήρων. Μέσα από τη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με τις επιρροές της συγγραφέως που οδήγησαν στη δημιουργία των γυναικείων χαρακτήρων της, τον τρόπο προσέγγισης και τη σκηνική ερμηνεία τους από τις ηθοποιούς, αλλά και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της γυναικείας υποκριτικής στην Ελλάδα.
Female characters in Loula Anagnostaki's plays and their stage performance
Keywords: Γυναικεία δραματουργία; Λούλα Αναγνωστάκη; Υποκριτική - Ελλάδα; Αρχειακή έρευνα; Θέατρο - Ελλάδα; Χαρακτήρες; Κοινωνία; Στερεότυπα; Γυναίκες; Ψυχισμός; Ταυτότητα; Ερμηνεία; Υποκριτική