Πρόβλεψη αποτελέσματος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με τη χρήση μοντέλων παλινδρόμησης - Γεωργακόπουλος, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επεξεργασία δεδομένων από αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Τα δεδομένα υποβάλλονται σε στατιστική επεξεργασία, μέσω κατάλληλων στατιστικών μεθόδων. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε όλη την έκταση της εργασίας είναι μοντέλα παλινδρόμησης, ενώ δίνεται έμφαση στις κατανομές Poisson και αρνητική διωνυμική. Τα μοντέλα παλινδρόμησης μοντελοποιούν την τιμή μιας μεταβλητής η οποία εξαρτάται από ένα σύνολο άλλων μεταβλητών, ενώ στοχεύουν να βρουν με ακρίβεια την τάση των δεδομένων και να κάνουν προβλέψεις από παλαιότερα δεδομένα. Τα δεδομένα που αναλύονται αφορούν το τελικό αποτέλεσμα αγώνων ποδοσφαίρου, δηλαδή πόσα γκολ σημείωσαν οι αντίπαλες ομάδες. Τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης παρουσιάζονται μέσα από γραφήματα και κατάλληλα λογισμικά στατιστικά πακέτα. Από την στατιστική μοντελοποίηση των δεδομένων και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων επιδιώκεται η πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Παράλληλα αναδεικνύεται μια ενιαία θεωρητική και εννοιολογική δομή για μοντελοποίηση στη στατιστική, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει περισσότερο τις στατιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση δεδομένων και να αποκομίσει τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες.
Predicting final result of football match using regression models
Μ.Δ.Ε. 59
Keywords: Πρόβλεψη; Ποδόσφαιρο; Μοντέλα; Παλινδρόμηση; Κατανομή; Πρόβλεψη; Ποδόσφαιρο; Models; Regression; Distribution; Predict; Football