Αντιλήψεις καθηγητών φυσικής αγωγής για την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημα της φυσικής αγωγής - Κολιού, Λαμπρινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των καθηγητών φυσικής αγωγής για την ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Το συγκεκριμένο ζήτημα καλύφθηκε αφενός μέσω της συλλογής δευτερογενών δεδομένων από άλλες έρευνες και μελέτες και αφετέρου μέσω της συλλογής πρωτογενών δεδομένων, από την πρωτογενή ποσοτική έρευνα που διεξήχθηκε. Η πρωτογενής ποσοτική έρευνα βασίστηκε σε ένα πλήρως δομημένο ερωτηματολόγιο που αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό εργαλείο αυτής και το οποίο συμπληρώθηκε από συνολικά 102 καθηγητές φυσικής αγωγής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης. Το ερωτηματολόγιο συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας, με συντελεστή Cronbach’s Alpha της τάξεως του 0,9. Για την συλλογή του ερευνητικού δείγματος ακολουθήθηκε η δειγματοληψία ευκολίας και η τεχνική της χιονοστιβάδας, ενώ καλύφθηκαν πλήρως όλα τα ζητήματα ερευνητικής ηθικής και δεοντολογίας, για τα οποία κατέστησαν ενήμεροι όλοι οι συμμετέχοντες πριν την επίσημη συμμετοχή τους στο ερευνητικό δείγμα. Από τα αποτελέσματα προέκυψε η συλλογική θετική αντίληψη των καθηγητών φυσικής αγωγής για την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημά τους. Επίσης, προέκυψε η υπόσταση στατιστικά σημαντικών διαφόρων στις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, με βάση την επιμόρφωση και εξοικείωσή τους με τους μαθητές που διαθέτουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές φυσικής αγωγής που ήταν περισσότερο επιμορφωμένοι επί των εν λόγω ζητημάτων και περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτά, κατέληγαν σε ακόμα θετικότερες αντιλήψεις ως προς το ζήτημα της ενσωμάτωσης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο μάθημα της φυσικής αγωγής.
Perceptions of physical education teachers for the inclusion of students with special educational needs in the physical education course
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Ειδική εκπαίδευση; People with disabilities - Education; Children with disabilities - Education; Physical education for children with disabilities; Special education; Καθηγητές φυσικής αγωγής; Αντιλήψεις; Ενσωμάτωση; Ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αναπηρία; Physical education teachers; Perceptions; Integration; Special educational needs; Disability