ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ - Ασπρομούργου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο ύπνος είναι μια σημαντική καθημερινή διαδικασία, απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Ο ύπνος λειτουργεί σε ένα 24ωρο κυκλικό μοτίβο, στη διάρκεια του οποίου εναλλάσσονται δύο κύριες φάσεις, ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM) και ο ύπνος, χωρίς ταχεία κίνηση των ματιών (NREM). Η περιοδικότητα αυτή ρυθμίζεται από ενδογενείς κιρκάδιους ρυθμούς, προσαρμόζεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως και ελέγχεται από την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών. Επιπλέον, ο ύπνος συμμετέχει ενεργά σε βιολογικές διεργασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την έκκριση ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η απουσία του, ή οι πιθανές διαταραχές του, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση αιματολογικών, μεταβολικών και ενδοκρινικών διαταραχών με σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Δ.Δ. 17
Keywords: ύπνος; εργασία με βάρδιες; συνήθειες ύπνου; στέρηση ύπνου; μεταβολικό σύνδρομο; φλεγμονή; λιπιδαιμικό προφίλ; διατροφικές συνήθειες