Πιθανοί προσδιοριστικοί παράγοντες του δείκτη πολιτικού κινδύνου. Ο παράγοντας της αβεβαιότητας. - Μεγαρίτης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εργασία αυτή σκοπό είχε να καλύψει το κενό της ελάχιστα μελετημένης σχέσης μεταξύ της αβεβαιότητας και του πολιτικού κινδύνου. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ του δείκτη αβεβαιότητας World Uncertainty Index και του δείκτη πολιτικής διακινδύνευσης International Country Risk Guide καθώς και των επιμέρους δεικτών του International Country Risk Guide. Η ανάλυση έδειξε ότι πλην των υποδεικτών Control of Corruption και Government Effectiveness, οι υπόλοιποι υποδείκτες και ο μέσος όρος του δείκτη πολιτικού κινδύνου, εμφανίζουν θετική συσχέτιση με τον δείκτη αβεβαιότητας. Επειδή αύξηση της τιμής του δείκτη υποδηλώνει μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, το αποτέλεσμα υποδηλώνει αντιστρόφως ανάλογη σχέση της αβεβαιότητας με τον πολιτικό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιόπιστα εφόσον πρόκειται για ομάδες χωρών ανά περιοχή ή επίπεδο οικονομίας, ενώ όταν αφορά επίπεδο κρατών, περαιτέρω έρευνα κατά περίπτωση θα οδηγήσει σε πιο αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.
Potential determinants of the political risk index. The factor of Uncertainty.
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Αβεβαιότητα; Πολιτικός Κίνδυνος; Δείκτες Πολιτικού Κινδύνου