Συνάφεια της βιομηχανικής μεθόδου του Μέγιερχολντ με την αθλητική βιομηχανική: σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενίσχυση των συναρμοστικών ικανοτήτων. - Λατσώνα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε μια εξέταση σύγκλισης μεταξύ της βιομηχανικής του Μέγιερχολντ με την αθλητική βιομηχανική μέσω των συναρμοστικών ικανοτήτων. Στόχος ήταν η αναζήτηση ενός νέου προγράμματος εκγύμνασης για τους μαθητευόμενους ηθοποιούς βασισμένο στις συναρμοστικές ικανότητες εμπνευσμένο από τις αρχές που διέπουν την βιομηχανική του Μέγιερχολντ και να αναδειχθεί η δυνατότητα εφαρμογής της στην υποκριτική. Ειδικότερα, επιδιώχθηκε να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο αυτές μεθόδους και να διερευνηθεί αν μπορεί να ενσωματωθεί στην προπόνησή τους ένα πρόγραμμα βασισμένο στις συναρμοστικές ικανότητες, το οποίο θα λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της απόδοσης και της αυτοπεποίθησης τους. Στην παρούσα μελέτη, τα ερευνητικά ερωτήματα μελετήθηκαν μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης και μικτής μεθόδου επεξηγηματικής διαδοχικής σχεδίασης, ξεκινώντας με ποσοτική ανάλυση και συνεχίζοντας με ποιοτική, ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των υπό εξέταση θεμάτων. Στα πλαίσια της ποσοτικής έρευνας συμμετείχαν συνολικά 17 φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/τες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, καθώς και τελειόφοιτοι/τες και απόφοιτοι/τες του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» της Σχολής όπου αρχικά εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα παρέμβασης το οποίο περιελάμβανε ασκήσεις από τις πέντε συναρμοστικές ικανότητες. Μετά το πέρας του προγράμματος παρέμβασης όλοι οι συμμετέχοντες/ούσες απάντησαν το σχετικό ερωτηματολόγιο της έρευνας το οποίο αποτελούνταν από ερωτήσεις κλειστού τύπου. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις ως μέθοδος της ποιοτικής έρευνας σε 4 άτομα, τα οποία είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα παρέμβασης και είχαν απαντήσει το ερωτηματολόγιο της ποσοτικής έρευνας. Τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά καθώς στο 100% οι συμμετέχοντες/σες παρατήρησαν κοινά στοιχεία μεταξύ της βιομηχανικής του Μέγιερχολντ και του προγράμματος προπόνησης των συναρμοστικών ικανοτήτων. Οι συμμετέχοντες/ουσες ανέφεραν βελτίωση στην αυτοπεποίθησή τους και τόνισαν ότι όλες οι συναρμοστικές ικανότητες είναι χρήσιμες. Η πιο χρήσιμη συναρμοστική ικανότητα αναδείχθηκε ο προσανατολισμός στο χώρο. Το πρόγραμμα προπόνησης τους θύμισε αρκετά τη διδασκαλία του Μέγιερχολντ, με τα κοινά στοιχεία να περιλαμβάνουν τη φυσική κατάσταση που πρέπει να έχει ο ηθοποιός, την ισορροπία, τον ρυθμό και γενικότερα την κίνηση του σώματος.
Keywords: Μέγιερχολντ; Αθλητική βιομηχανική; Βιομηχανική Μέγιερχολντ; Συναρμοστικές ικανότητες; Μικτή έρευνα; Παρέμβαση; Μέγιερχολντ; Αθλητική βιομηχανική; Βιομηχανική Μέγιερχολντ; Συναρμοστικές ικανότητες; Μικτή έρευνα; Παρέμβαση