Διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας κατά την πιλοτική εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στο θεματικό πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης - Καρακίτσου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις της σύγχρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό να αναδείξει τις απόψεις των εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας σχετικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών κατά την πιλοτική του εφαρμογή. Ουσιαστικά εξετάζεται η προσλαμβανόμενη μορφή των Προγραμμάτων Σπουδών από τους νηπιαγωγούς σε σύγκριση με την επιδιωκόμενη μορφή από τους κατασκευαστές τους. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έρευνας πραγματοποιήθηκε μετά από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) με το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η έρευνα αυτή αφενός αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης του νέου Προγράμματος Σπουδών του νηπιαγωγείου και αφετέρου οδηγεί στην ανάδειξη των αντιλήψεων των νηπιαγωγών που εμπλέκονται ενεργά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και το εφαρμόζουν πιλοτικά κατά τη σχολική περίοδο 2021-2023. Μετά την πραγματοποίηση μίας ποιοτικής έρευνας με συνεντεύξεις σε επτά νηπιαγωγούς, οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τις βασικές αρχές του νέου Προγράμματος Σπουδών στο Β΄ θεματικό πεδίο «Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία» και εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα σε σχέση με την αντίσταση των εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών και τις βελτιωτικές τους προτάσεις σε σχέση με τον βαθμό που αυτές αντιλαμβάνονται τις αρχές του προγράμματος μέσα από τη μελέτη του. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη δυσκολία των περισσότερων νηπιαγωγών να αποδεχτούν και να κατανοήσουν πλήρως το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, καθώς και σε σημαντικά θέματα που έχουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών στη σχολική πραγματικότητα, όπως είναι η καταλληλότητα του χώρου, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η ελλιπής επιμόρφωση. Σημαντικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ακολουθεί μια πιο επιφυλακτική στάση για το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στα Πειραματικά νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικοί δείχνουν πρόθυμοι να αναφέρουν προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος, να επιμορφωθούν περισσότερο και να το μελετήσουν καλύτερα για να το εφαρμόσουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 013679 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Προγράμματα σπουδών -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαθεματική προσέγγιση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέο Πρόγραμμα Σπουδών; Πιλοτική εφαρμογή; Κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη; Επιμόρφωση; Αντιλήψεις; Νηπιαγωγοί; New curriculum; Pilot implementation; Social-emotional development; Education; Perceptions; Kindergarten teachers