Η εργασιακή ικανοποίηση στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Το παράδειγμα του Δήμου Ηγουμενίτσας - Δρίμτζιας, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, η εργασιακή ικανοποίηση είναι ένας σημαντικός δείκτης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Σημαντικός, διότι είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την παραγωγικότητα και την εξέλιξη των οργανισμών. Αρκετές έρευνες έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, τόσο σε διεθνή επίπεδο, όσο και εθνικό. Όσο αναφορά τον δημόσιο τομέα, στην χώρα μας οι αντίστοιχες έρευνες είναι περιορισμένες, ενώ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανύπαρκτες.. Γι’ αυτόν το λόγο, σκέφτηκα να καταγράψω μέσω της παρούσας εργασίας, την εργασιακή ικανοποίηση των υπαλλήλων του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στόχος της εργασίας είναι να προσδιορίσω την έννοια «εργασιακή ικανοποίηση» και τον τρόπο μέτρησής της. Συνολικά απεστάλησαν 200 ερωτηματολόγια στους υπαλλήλους του Δήμου Ηγουμενίτσας, και συλλέχτηκαν 194 συμπληρωμένα. Μέσω της ανάλυσης των απαντήσεων, αναδείχθηκαν έξι διαστάσεις της εργασιακής ικανοποίησης – σχέσεις με τους συναδέλφους, ενδυνάμωση, προσφορά, αποτελεσματική εκτέλεση της εργασίας, εξωτερικές ανταμοιβές και εξέλιξη-αυτονομία. Από αυτές, οι τέσσερις – Σχέσεις, Ενδυνάμωση, Αποτελεσματικότητα, Προσφορά – διαπιστώθηκε ότι επηρεάζουν την συνολική εργασιακή ικανοποίηση. Από την έρευνας, προέκυψαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για παρόμοιες μελέτες στο μέλλον, αλλά και να αξιοποιηθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους ή την διοίκησή τους.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι; Εργασιακή ικανοποίηση; Ερωτηματολόγιο; Παράγοντες; Διαστάσεις