Ο ρόλος των social media στην στρατηγική μάρκετινγκ των ελληνικών επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ (Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε.): Η περίπτωση των Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Ντόλκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η ανάπτυξη του διαδικτύου και η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών - και κυρίως των κοινωνικών δικτύων (social media) - επέφεραν συγκλονιστικές αλλαγές στη φύση και την οργάνωση της σύγχρονης επικοινωνίας. Στον αθλητισμό, οι πολύπλευρες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου που δημιουργούν και ενδυναμώνουν on line κοινότητες χρηστών-δυνητικών καταναλωτών, οι οποίοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και παρουσιάζουν την ίδια προτίμηση (π.χ., για ένα αθλητικό γεγονός ή υπηρεσία), είναι η σημαντικότερη πτυχή της εξέλιξης. Η συμπεριφορά του φίλαθλου – καταναλωτή και η κατανόησή της είναι στο επίκεντρο των δράσεων των επαγγελματιών του αθλητισμού, που ολοένα και περισσότερο εισάγουν τις νέες τεχνολογίες για την προσέγγιση της συγκεκριμένης αγοράς, βελτιώνοντας την εμπειρία του αθλητικού προϊόντος και σχεδιάζοντας εξελιγμένες στρατηγικές μάρκετινγκ για το αθλητικό προϊόν. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθεί σε βάθος η αναπτυσσόμενη αντίληψη των στελεχών του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα για τη σημασία της χρήσης των social media στη στρατηγική επικοινωνίας και προβολής του επαγγελματικού αθλητισμού. Μία εκτενής σειρά επίσημων ημι-δομημένων συνεντεύξεων με διευθυντές συναφών τμημάτων των 2 μεγαλύτερων ελληνικών Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε. αποτελεί το ερευνητικό εργαλείο. Η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου (content analysis) των απαντήσεων παρουσίασε σημαντικά αποτελέσματα για την προοπτική και τη δυναμική ανάπτυξης των social media στον αθλητισμό Η ενδυνάμωση του αθλητικού brand equity μέσα από την χρήση των social media καθίσταται πλέον αδιαμφισβήτητη και οι τεχνικές αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων οδηγούν σε καθιέρωση μιας ξεχωριστής digital στρατηγικής, στα πλαίσια της γενικότερης, για κάθε αθλητική εταιρία.
The role of social media in the marketing strategy of the Greek professional football and basketball club:The case of Olympiakos FC/BC and Panathinaikos FC/BC
Keywords: Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Επαγγελματικός αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Νέες τεχνολογίες; Ελληνικός αθλητισμός; New technologies; Greek sports; Sports brand equity