Η ανταπόκριση του Δήμου Μουζακίου στα έργα που έχει εντάξει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από το 2019 έως σήμερα - Κατσαρού, Περσεφόνη - Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Με ποια κριτήρια επιλέγει ένας Δήμος τα έργα και τις δράσεις που θέλει να υλοποιήσει; Πώς ιεραρχούνται οι ανάγκες και γιατί επιλέγει να εντάξει τις προτάσεις του σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα; Πώς ανταποκρίνεται τελικά ένας μέσος αστικός Δήμος στα έργα που καταφέρνει να εντάξει στα χρηματοδοτικά προγράμματα; Στην παρούσα μελέτη ερευνήθηκε ο Δήμος Μουζακίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας με επίκεντρο τα έργα που έχει εντάξει στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, «Αντώνης Τρίτσης». Για τους σκοπούς της έρευνας επιλέχθηκε η συνέντευξη ως μεθοδολογικό εργαλείο, η οποία διεξάχθηκε στις 26/1/2024 με ανώτερο στέλεχος της Δ.Ε.Υ.Α. Μουζακίου. Κατά την πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε η δυνατότητα μεταφοράς Πράξεων από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο στο άλλο. Από την συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστικών Αρχών με τον Δήμο, τελικά επιτυγχάνεται πρώτον, μεγαλύτερο χρηματικό απόθεμα στα ταμεία των Δήμων και δεύτερον, απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, όπως έγινε, για παράδειγμα, με την μεταφορά έργων από το «Αντώνης Τρίτσης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.» και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη μεριά, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στους χρόνους διαδικασιών υλοποίησης των έργων αμέσως μετά την ένταξη. Φυσικά, αντικειμενικά εμπόδια όπως οι φυσικές καταστροφές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επηρέασαν τα χρονοδιαγράμματα. Τέλος, ο Δήμος Μουζακίου τείνει να παρουσιάζει υψηλά επίπεδα ωριμότητας των έργων καθώς και πληρότητα στη σύνταξη των φακέλων υποβολής. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως παρουσιάζεται στον «Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων 2023» όπως δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (Δεκέμβριος 2023) «Οι Δήμοι οι οποίοι ανήκουν στο 10% με τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία τους βάσει της επίδοσής τους στην συνολική βαθμολογία και στα επιμέρους πεδία του Δείκτη», στην κατηγορία ‘Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι’ βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και ο Δήμος Μουζακίου.
Municipality of Mouzaki: Projects implemented in “Antonis Tritsis” funding Programme since 2019 and municipality’s responsiveness
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Δήμος; Δ.Ε.Υ.Α; «Αντώνης Τρίτσης»; «Φιλόδημος»; ΕΣΠΑ; Ένταξη; Οικονομική Επιτροπή; Ωρίμανση; Προγραμματική Σύμβαση; Υποέργα; Προϋπολογισμός; Δημόσιος διαγωνισμός; Διακήρυξη