Οργανωσιακή κουλτούρα Ελληνικών στοιχηματικών εταιρειών - Ανδρέου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Βασικός σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει να περιγράψει και να αξιολογήσει την οργανωσιακή κουλτούρα των στοιχηματικών εταιρειών της χώρας μας. Συγκεκριμένα με την έρευνα που διενεργήθηκε εξετάζονται έννοιες όπως η αποτελεσματικότητα διαχείρισης οργανωτικών αλλαγών, η αποτελεσματικότητα επίτευξης στόχων, η αποτελεσματικότητα συντονισμού έργου ατόμων και ομάδων, ο προσδιορισμός κάλυψης αναγκών των «πελατών», η δυναμική της οργανωσιακής κουλτούρας και ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων των στοιχηματικών εταιρειών. Για τη μέτρηση της αποτελεσματικής διοίκησης των Ελληνικών στοιχηματικών επιχειρήσεων μέσω της οργανωσιακής κουλτούρας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 30 ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις ήταν κλειστού τύπου. Βασικός στόχος του ερωτηματολογίου ήταν να αξιολογήσει την εικόνα των εργαζομένων για τις στοιχηματικές εταιρείες σε τρείς βασικούς άξονες: Α) Την οργανωσιακή κουλτούρα της επιχείρησης, Β) Το επίπεδο ικανοποίησης των εργαζομένων, Γ) Το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών. Από το 2011 και μετά στη χώρα μας συστάθηκαν τριάντα περίπου στοιχηματικές επιχειρήσεις από τις οποίες λειτουργούν οι 24. Στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων των αναφερόμενων επιχειρήσεων στάλθηκαν ηλεκτρονικά τα ερωτηματολόγια της έρευνας. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν εκατόν σαράντα τρεις (143) εργαζόμενοι στοιχηματικών ελληνικών εταιρειών. Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα: (1) Η αποτελεσματικότητα των στοιχηματικών ελληνικών επιχειρήσεων στο να υιοθετούν και να διαχειρίζονται τις οργανωτικές αλλαγές κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. (2) Η αποτελεσματικότητα των ελληνικών στοιχηματικών επιχειρήσεων στο να επιτυγχάνουν τους στόχους τους κυμάνθηκες σε καλά επίπεδα. (3) Η αποτελεσματικότητα των ελληνικών στοιχηματικών επιχειρήσεων ως προς τον συντονισμό του έργου των ατόμων και των ομάδων κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. (4) Ως προς το τέταρτο ερευνητικό ερώτημα που αφορούσε το επίπεδο κατεύθυνσης των οργανωτικών δραστηριοτήτων των ελληνικών στοιχηματικών επιχειρήσεων για την κάλυψη των αναγκών των πελατών-παιχτών βρέθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο σύμφωνα με την άποψη των εργαζομένων. (5) Αναφορικά με τη δυναμική της Οργανωσιακής κουλτούρας των ελληνικών στοιχηματικών επιχειρήσεων άποψη των εργαζομένων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.
Organizational Culture of Greek betting companies
Keywords: Οργανωτική συμπεριφορά; Εταιρική κουλτούρα; Organizational behavior; Corporate culture; Στοιχηματικές επιχειρήσεις; Κουλτούρα; Oργανωσιακή κουλτούρα; Αποτελεσματική διοίκηση; Δυναμική της οργανωσιακής κουλτούρας; Betting businesses; Culture; Organizational culture; effective administration; Dynamics of organizational culture