Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα και τα ψυχικά νοσήματα: Η περίπτωση του κέντρου υγείας Λουτρακίου την περίοδο της κρίσης - Κολοκούρη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παγκόσμια οικονομική κρίση ,που ξεκίνησε από ην Αμερική και επεκτάθηκε στην Ευρώπη έδωσε το έναυσμα να έρθουν στο φως όλες οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Έτσι στο στόχαστρο βρεθήκαν πρώτα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες , με μια αύξηση της ανεργίας , της φτώχειας, των ψυχικών διαταραχών και εργασιακής ανασφάλειας Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να περιγράψει τις ενέργειες που ακολουθεί η Ευρώπη , αλλά και η Ελλάδα για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών μέσω των γενοσήμων φαρμάκων , αλλά και για τον περιορισμό των ψυχικών ασθενειών Η έρευνα στηρίχτηκε σε μελέτες , ανακοινώσεις από διεθνείς οργανισμούς, στατιστικά στοιχεία μελετών Πανεπιστημίων, αλλά και σε ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου που τέθηκε σε ασθενείς που προσήλθαν στο κέντρο υγείας Λουτρακίου Τα αποτελέσματα από την έρευνα δείχνουν τη μεγάλη επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και καταγράφουν την αρνητική προδιάθεση που έχουν οι Έλληνες στη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων . Όμως σκοπός της Ελληνικής πολιτείας είναι να εφαρμόσει μια πολιτική υγείας που θα δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης ,ικανοποίησης και ασφάλειας .
The policy of the ministry of health for generics medicines and mental diseases: the case of Loutraki health center during the period of crisis
Keywords: Δημόσια υγεία--Ελλάδα; Δημόσια υγεία; Φάρμακα; Οικονομική κρίση; Γενόσημα φάρμακα; Ψυχική υγεία; Πολιτική ψυχικής υγείας; Πολιτική γενοσήμων