Ο ενταξιακός ρόλος των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών: απόψεις υπηρετούντων σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ. - Παπαδοπούλου, Χριστίνα Π. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μια προσπάθεια για μια ισότιμη αντιμετώπιση των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και με αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας προωθείται η ένταξη των ατόμων με ΕΕΑ στη γενική εκπαίδευση, την εργασία και κατ’ επέκταση την κοινωνική ζωή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα διαδραματίζει το σχολικό περιβάλλον με τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό να προβλέπει σταδιακά την ένταξη των ατόμων με «δυσκολίες» στα σχολεία, ώστε όλα τα παιδιά να διδαχθούν την έννοια της ίσης αξίας και των ίσων δικαιωμάτων, καλλιεργώντας το αίσθημα του σεβασμού και της κατανόησης. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται μέσα από τη διαδικασία της ένταξης σε θέματα ειδικής αγωγής και μαθαίνουν, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ικανότητες και ότι πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί για να επιβιώσουν. Η παρακάτω ερευνητική μελέτη επιδιώκει μέσω συνδυασμού ερευνητικών μεθόδων, αφενός, να αναδείξει τη σημαντικότητα του θεσμού ΚΕ.Δ.Δ.Υ ως βασικό κρίκο στη διαδικασία της ένταξης ατόμων με ΕΕΑ στη γενική εκπαίδευση και αφετέρου να διερευνήσει τις απόψεις των υπηρετούντων της δομής αναφορικά με τη λειτουργία και το ενταξιακό έργο του φορέα. Τα ερευνητικά στοιχεία, που προέκυψαν από τις συνεντεύξεις, αποτυπώθηκαν σύμφωνα με την τεχνική της θεματικής ανάλυσης. Συμπερασματικά, οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τη δομή ΚΕ.Δ.Δ.Υ διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στην ενταξιακή εκπαίδευση των μαθητών με ΕΕΑ. Ωστόσο, τα πολλαπλά εμπόδια, που έως τώρα έχουν προκύψει, χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 012571 cd
Keywords: Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική συμβουλευτική -- Ελλάδα; Μαθησιακές δυσκολίες -- Ψυχολογικές απόψεις; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα