Επιστρέφοντες ξένοι μαχητές: πολιτικές αντιμετώπισης και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη - Φυτάς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει τους πιθανούς κινδύνους που τίθενται για κάποιες συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από Ευρωπαίους πολίτες που πολέμησαν ως εθελοντές ξένοι μαχητές στη Συρία και το Ιράκ και οι οποίοι είτε επέστρεψαν ή βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους. Επιπρόσθετα εξετάζει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις χώρες που δέχονται τους επιστρέφοντες μαχητές και τα αποτελέσματά τους. Για να ολοκληρώσει αυτή η έρευνα το φιλόδοξο στόχο της επιλέξαμε να εστιάσουμε σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία για μια σειρά από λόγους που αναλύουμε λεπτομερώς στην εργασία. Βρήκαμε ότι οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι δύο, μια «σκληρή» γραμμή και μια πιο «ήπια» γραμμή. Στόχος αυτής της ηράκλειας προσπάθειας είναι η επανένταξη των επιστρεφόντων ξένων μαχητών στις κοινωνίες υποδοχής. Με τη μελέτη και ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώσαμε καταλήξαμε σε νέες πληροφορίες που τοποθετήσαμε σε μήτρες κινδύνου. Κατέστη εφικτό να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα με ένα βαθμό ασφάλειας και να απαντήσουμε στο πως λειτουργεί η εξαρτημένη μεταβλητή της συμπεριφοράς των επιστρεφόντων μαχητών όταν η ανεξάρτητη μεταβλητή της πολιτικής των κρατών απέναντί τους μεταβάλλεται.
Returning Foreign Fighters: Countering policies and the dangers for Europe
Keywords: Τρομοκρατία; Ριζοσπαστισμός; Ριζοσπαστικοποίηση; Επιστρέφοντες ξένοι μαχητές; Τρομοκρατία