Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τις ναυτιλιακές αγορές στα δεξαμενόπλοια τύπου ulcc-vlcc - Δημητροπούλου, Αγγέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η οικονομετρία είναι η επιστήμη που μελετάει τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε διάφορες μακροοικονομικές και μικροοικονομικές μεταβλητές. Η ναυτιλία από την άλλη είναι μία άλλη επιστήμη που προσπαθεί να αναλύσει τις οικονομικές σχέσεις που δημιουργούνται στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Στον κλάδο της ναυτιλίας είναι πολύ σημαντικό, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, να γνωρίζουν ή να μπορούν να βρίσκουν τους παράγοντες αυτούς που επηρέασαν, επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν τις αποφάσεις τους. Γι’ αυτό η χρήση οικονομετρικών μοντέλων στη ναυτιλιακή οικονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία μελέτης. Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια μελέτης των παραγόντων που επηρεάζουν τον κλάδο της ναυτιλίας και ειδικότερα τις τέσσερεις ναυτιλιακές αγορές, την αγορά των ναύλων, την αγορά νεοναυπηγηθέντων πλοίων, την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων και την αγορά διαλύσεων παλιών πλοίων για ένα συγκεκριμένο τύπο πλοίου από τα πολλά που δραστηριοποιούνται στην ναυτιλία, τα δεξαμενόπλοια τύπου ULCCVLCC. Βέβαια το γεγονός ότι μελετάμε μία συγκεκριμένη περίοδο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να γενικεύσουμε τα αποτελέσματα αφού η ναυτιλιακή οικονομία είναι ένας ανεξάρτητος κλάδος που αλλάζει και μεταμορφώνεται σύμφωνα με την αγορά και την παγκόσμια οικονομία. Μέσα από τα γραμμικά πολυμεταβλητά υποδείγματα και τα υποδείγματα χρονολογικών σειρών η εργασία προσπαθεί να πραγματοποιήσει μία εμπεριστατωμένη οικονομετρική ανάλυση ώστε να συγκρίνει και να προτείνει συγκεκριμένες ποσοτικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των ναυτιλιακών αγορών. Αρχικά γίνεται ανάλυση των υποδειγμάτων προκειμένου να παρουσιαστούν οι μεταβλητές που επηρεάζουν τις ναυτιλιακές αγορές των δεξαμενοπλοίων και μετά γίνεται προσπάθεια προβλέψεων μέσω των υποδειγμάτων. Έτσι τα υποδείγματα τελικά ιεραρχούνται σύμφωνα με την προβλεπτική τους ικανότητα μέσα από τα σφάλματα προβλεψιμότητας που προκύπτουν. Τελικά θα παρουσιαστούν τα εμπειρικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την μελέτη των ναυτιλιακών αγορών, ελπίζοντας να αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας μελέτης αυτού του μεγάλου και σπουδαίου παγκόσμιου κλάδου της οικονομίας.
Μ.Δ.Ε. 77
Keywords: Οικονομετρία; Econometrics; Οικονομική ανάπτυξη; Economic development; Ναυτιλία; Shipping; Ναυτιλία; Ναύλοι; Δεξαμενόπλοια; Πλοία