Ο ρόλος του διευθυντή σχολικής μονάδας στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών - Λαμπρόπουλος, Σπύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι άρρηκτα συνδεόμενη με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος συνδιαμορφώνει τη σχολική προσωπικότητα και συμβάλλει στην προώθηση των εκπαιδευτικών αλλαγών και στην αποτελεσματικότητα της παιδαγωγικής πράξης. Ως εκ τούτου, η προσωπική,επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξή του καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες διεθνώς, έχει επισημανθεί ότι ο ρόλος του σχολικού διευθυντή - ηγέτη μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των διευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, του ρόλου τους ως σχολικοί ηγέτες, αλλά και των απόψεών τους για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επαγγελματική ανάπτυξη αυτών. Στην έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος και συγκεκριμένα το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης, υλοποιήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2017, ενώ συμμετείχαν δεκαέξι διευθυντές/ντριες δημοτικών σχολείων Αρκαδίας. Προέκυψαν ευρήματα που αρχικά αφορούν την πολυσήμαντη έννοια της επαγγελματικής ανάπτυξης, τη σύνδεσή της με την αποτελεσματικότητα του έργου των εκπαιδευτικών, καθώς και τη σχέση με τον επαγγελματισμό τους. Παράλληλα επισημάνθηκε ο κίνδυνος της επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και των υπερβολικών απαιτήσεων των γονέων, Όσο αφορά τις απόψεις τους για την ηγεσία, προέκυψαν ευρήματα που αναφέρονται σε εκπαιδευτική ηγεσία με δημοκρατικότητα, δικαιοσύνη, συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα περιστέλλονται από τον συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης, διαπιστώθηκε από τις συνεντεύξεις, ότι οι διευθυντές/ντριες δεν είχαν σαν βασική προτεραιότητα τον ενεργό ρόλο τους στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας τους και εξαντλούν την αρμοδιότητά τους στην ενημέρωση και την παρότρυνση. Τέλος, διατυπώθηκε η ανυπαρξία της πολιτείας σε προγράμματα κατάρτισης στελεχών εκπαίδευσης, αλλά και επαγγελματικής ανάπτυξης τόσο των στελεχών όσο και των εκπαιδευτικών
Αριθμός Εισαγωγής: 011829-011830 cd
Keywords: Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Επαγγελματική ανάπτυξη; Εκπαιδευτικοί; Σχολικός διευθυντής; Επαγγελματισμός; Αλλαγή; Professional development; Teachers; School director; Professionalism; Reform