Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και η εφαρμογή της κοινωνικής πτυχής από τους ελληνικούς ΟΤΑ για την περίοδο 2014-2020. Παράδειγμα εξέτασης: Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής - Πατσουράκη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής εργασίας είναι η εξέταση των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τις πολιτικές και τα μέσα που εφαρμόζονται την τρέχουσα προγραμματική περίοδο με δεδομένη την κοινωνικοοικονομική και ανθρωπιστική κρίση, με στόχο το σχεδιασμό Κοινωνικής Πολιτικής σε συνδυασμό με Ευρωπαϊκές, Εθνικές και Περιφερειακές πολιτικές σε επίπεδο Κοινωνικής Συνοχής. Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» εστιάζει σε τρεις αμοιβαίες προτεραιότητες για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, εναρμονίζεται με το Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης «ΕΣΠΑ 2014-2020» που αποτελεί πυξίδα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν έργα και δράσεις για τη διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πλεονεκτημάτων. Σκοπός της Διπλωματικής είναι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού, Εθνικού και Περιφερειακού άξονα της Κοινωνικής Πολιτικής Συνοχής στο Δήμο Αγίου Δημητρίου για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο με την υιοθέτηση Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Κοινωνικής Πολιτικής που πραγματοποιείται και στοχεύει στη διασφάλιση της τοπικής ανάπτυξης, την κοινωνική ένταξη και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
The EU cohexion policy and the implementation of social aspects of Greek Municipalities 2014-2020. Test Example: Municipality of Agios Dimitrios Attica
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική συνοχή; Ευρώπη 2020; ΕΣΠΑ 2014-2020; Δήμος Αγίου Δημητρίου