Μοντέλα διοίκησης που υιοθετούν οι διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ποιος ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους στις σχολικές μονάδες που διευθύνουν - Αγγελοπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας αποτελεί ένα πρόσωπο μείζονος σημασίας εξαιτίας του πολύπλευρου ρόλου του και της σημαντικής συμβολής του στην ενίσχυση της σχολικής αποτελεσματικότητας. Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει στόχο να διερευνήσει μέσα από τις απόψεις των εκπαιδευτικών το βαθμό συμβολής του διευθυντή στην αποτελεσματικότητα του σχολείου, τις στρατηγικές και τις πρακτικές που οφείλει να υιοθετεί, καθώς και τις δεξιότητες-ικανότητες που πρέπει να διαθέτει για να διοικήσει επιτυχημένα τη σχολική μονάδα. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη μια ποσοτική έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων σε δείγμα 128 καθηγητών και διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας. Τα ευρύματα μεταξύ άλλων υποδεικνύουν ότι το σημαντικότερο έργο ενός διευθυντή είναι η κατάλληλη διαχείριση της σχολικής μονάδας,. Σημαντικότεροι παράγοντες αποτελεσματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας αναδείχθηκαν το σχολικό κλίμα, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ διευθυντή και εκπαιδευτικών, καθώς και η συμπεριφορά του διευθυντή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το σπουδαιότερο προσόν μιας θετικής ηγεσίας είναι η ενσυναίσθηση, ενώ όσον αφορά στις στάσεις και συμπεριφορές του διευθυντή ξεχώρισαν το ότι είναι περήφανος για τον εαυτό του και ότι δείχνει τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή του. Επίσης, διαπιστώθηκαν θετικές στατιστικά σημαντικές σχέσεις του σχολικού κλίματος και της αποτελεσματικότητας του διευθυντή με το επίπεδο ηγεσίας και ως εκ τούτου, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο ηγεσίας στην οργάνωση, τόσο καλύτερο είναι το σχολικό κλίμα και αντίστοιχα καλύτερη η αποτελεσματικότητα του διευθυντή. Επομένως, είναι σαφές ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης ενός θετικού σχολικού κλίματος και μιας θετικής ηγεσίας. Απαιτούνται μελλοντική έρευνα για τον εντοπισμό παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών σε συνδυασμό με τα στυλ και τις δεξιότητες των διευθυντών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013465 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική α; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Διοίκηση σχολικής μονάδας; Εκπαιδευτική ηγεσία; Αποτελεσματικό σχολείο; Αποτελεσματικός διευθυντής-ηγέτης; School management; Educational leadership; Effective school; Effective principal-leader