Μία κριτική αξιολόγηση του ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD). Η περίπτωση της πειφερειακής ενότητας Κοζάνης - Τσαμόγλου, Καρυοφύλλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Με την παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση του θέματος της Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους, γενικά ως πρόγραμμα βοήθειας και ειδικότερα για την εφαρμογή του στην Π.Ε. Κοζάνης. Η οικονομική κρίση η οποία έπληξε τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα το ¼ των πολιτών της Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας. Στην Ελλάδα, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια, είναι πολύ μεγαλύτερος. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας, γίνεται αποσαφήνιση των εννοιών της φτώχειας και επεξηγούνται βασικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται στη μελέτη. Ακόμη αξιολογούνται τα φαινόμενα φτώχειας σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, ώστε να γίνουν φανεροί οι λόγοι για τους οποίους οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να κινητοποιηθούν, ώστε να τεθεί το φαινόμενο της φτώχειας υπό έλεγχο. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη περιγραφή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Επιπρόσθετα περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής του στην χώρα μας. Στο τελευταίο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Π.Ε. Κοζάνης, δίνονται αναλυτικά στοιχεία και αξιολογείται το φαινόμενο της φτώχειας στην περιοχή, περιγράφονται τρόποι εφαρμογής του προγράμματος ΤΕΒΑ και τέλος, κατατίθενται προτάσεις βελτίωσης του τρόπου εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος.
A reniew on asseeement of european aid to fund health insurance (FEAD/FEAD). The circumstances of regional unity Kozanis
Keywords: Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Ελλάδα--Οικονομικές συνθήκες; Κοινωνικός αποκλεισμός--Ελλάδα; Φαινόμενο φτώχειας; Ακραία φτώχεια; Ευπαθείς ομάδες; ΤΕΒΑ