Ανάλυση του σχεδιασμού της άυλης κληρονομιάς (soft legacy) των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 - Σαμπάνης, Αιμίλιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η Ολυμπιακή Κληρονομιά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ζήτημα στο Ολυμπιακό Κίνημα. Ειδικότερα, όσον αφορά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας για την ανάληψη ή όχι των Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων, κάθε δημοψήφισμα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει. Επιπρόσθετα, πόλεις που αρχικά είχαν δείξει ενδιαφέρον για την ανάληψη της διεξαγωγής των Αγώνων απέσυραν τις υποψηφιότητες τους λόγω της μη υποστήριξης του εγχειρήματος από τους κατοίκους. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Ολυμπιακό Κίνημα να αναδειχθεί η Κληρονομιά καθώς σύμφωνα με τη ΔΟΕ (IOC, 2017a) «η Ολυμπιακή Κληρονομιά περικλείει όλα τα υλικά και άυλα οφέλη για τους ανθρώπους και τις πόλεις». Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η ανάλυση του σχεδιασμού της άυλης Κληρονομιάς των Αγώνων του Τόκιο 2020, και συγκεκριμένα, για τους τομείς της ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η εν λόγω περίπτωση επιλέχθηκε επειδή η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων βρίσκεται στη φάση ετοιμότητας πριν τη διεξαγωγή τους και συνεπώς μπορεί να υπάρξει μια ολιστική οπτική σχετικά με τον σχεδιασμό της Κληρονομιάς, σε όλες τις φάσεις που προηγήθηκαν. Στα πλαίσια της έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση περιεχόμενου των επίσημων εγγραφών σχετικά με τον σχεδιασμό της Κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα ο φάκελος υποψηφιότητας, το πλάνο της Οργανωτικής Επιτροπής και της Μητροπολιτικής Κυβέρνησης του Τόκιο (Tokyo Metropolitan Government – TMG) για την Κληρονομιά κλπ. Η προσέγγιση αυτή συμπεριλαμβάνει τον σχεδιασμό της Κληρονομιάς από την αρχική φάση (κατάθεση υποψηφιότητας) μέχρι και την εφαρμογή του, πλησιάζοντας προς τη διεξαγωγή των Αγώνων. Στην συζήτηση των αποτελεσμάτων, λαμβάνονται υπόψη πέρα από τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων Αγώνων και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΔΟΕ και της ΔΠΕ {Agenda 2020, IOC Legacy Strategic Approach (2017), Olympic Games Guide on Legacy (2019), IPC Strategic Plan (2019)}.
Analysis of planning for soft legacy of Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games
Keywords: Ολυμπιακοί αγώνες - Διοίκηση και οργάνωση; Ολυμπιακοί αγώνες - Κοινωνικές απόψεις; Ολυμπιακοί αγώνες - Στρατηγικός σχεδιασμός; Παραολυμπιακοί αγώνες - Διοίκηση και οργάνωση; Παραολυμπιακοί αγώνες - Σχεδιασμός; Olympics - Management; Olympics - Social aspects; Olympics - Strategic management; Paralympic Games - Management; Paralympic Games - Planning; Ολυμπιακή Κληρονομιά; Παραολυμπιακή Κληρονομιά; Άυλη Κληρονομιά; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τόκιο 2020; Ανθρώπινα δικαιώματα; Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού; Olympic legacy; Paralympic legacy; Soft legacy; Strategic planning; Tokyo 2020; Human rights; People development