Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και οι επιρροές του COVID-19 - Τσακαλάκη, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της εργασίας είναι να αναλύσει το σύστημα της υγείας της χώρας μας καθώς και το πως ο COVID-19 έχει επηρεάσει τη ζωή μας αναφορικά με το σύστημα υγείας. Αρχικά οι αναλύσεις της εργασίας εστιάζονται αποκλειστικά στην υγεία, αποδίδονται οι απαιτούμενοι ορισμοί και περιγράφεται η έννοια του συστήματος υγείας. Επιπλέον μέσα από τη παρουσίαση των συστημάτων υγείας τριών μεγάλων χωρών, τα οποία αποτελούν και πρότυπα συστήματα θα μπορέσουμε να αναλύσουμε εκτενώς το ελληνικό σύστημα υγείας. Στη συνέχεια βλέπουμε την εισχώρηση του ιδιωτικού τομέα υγείας και την σύμπραξη μαζί με το δημόσιο. Γίνεται αναφορά στον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης και στον τρόπο λειτουργίας στην Ελλάδα αλλά και τις επιπτώσεις που έχει φέρει η οικονομική κρίση. Τέλος η έρευνα εστιάζει στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την ελληνική πολιτεία αλλά και στην αντίδραση που υπήρξε από τους επιχειρηματίες σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από τη πανδημία του COVID-19. Μέσα από την εργασία αυτή θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα υπέρ και τα κατά του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών και τις αιτίες ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να αναλύσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από τη σύμπραξη των δύο συστημάτων υγείας. Περαιτέρω η μελέτη της εργασίας εστιάζεται στο ζήτημα της ασφάλισης και στον COVID-19, όπως για παράδειγμα τι παροχές έχει ένας ασφαλισμένος και ένας ανασφάλιστος στο σύστημα υγείας? Πως η οικονομική κρίση επηρέασε τις δαπάνες της υγείας? Πως ανταπεξήλθε η χώρας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη πανδημία αυτή? Τα μέτρα που ακολουθήσαμε είχαν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα? Τι επιπτώσεις είχαν στην οικονομία τα μέτρα αυτά? Συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δεδομένα θα οδηγηθούμε και στις απαντήσεις των ερωτημάτων και θα αξιολογήσουμε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν με όφελος ένα ευνοϊκό σύστημα υγείας για όλους και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.
The health system in Greece and the influence of COVID-19
Μ.Δ.Ε. 17
Keywords: Οικονομική κρίση; COVID-19 Πανδημία, 2020 - Οικονομικές απόψεις; Υγεία, ιδιωτικός – δημόσιος τομέας υγείας; Ασφάλιση; Οικονομική κρίση; Κορονοϊός (COVID-19); Health, private – public health sector; Insurance; Financial crisis; Coronavirus (COVID-19)