Εδαφική Συνεργασία και ΟΤΑ – Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013 - Καραπιπέρης, Παντελής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η έννοια της εδαφικής συνεργασίας αποτέλεσε και αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό πυλώνα της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής συνοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ενώ παράλληλα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες επίλυσης των κοινών προβλημάτων μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών, μέσα από την σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας – Interreg. Το INTERREG συνέβαλλε σημαντικά στη διάχυση της ιδέας περί εδαφικής συνεργασίας στο διασυνοριακό, διαπεριφερειακό και διεθνικό επίπεδο αλλά και στην αποκαλούμενη ως «ευρωπαϊκοποίηση» του χωρικού σχεδιασμού. Αναζητώντας κανείς την «ευρωπαϊκή» προστιθέμενη αξία του Προγράμματος INTERREG, θα μπορούσε να την εντοπίσει στα επιπρόσθετα αποτελέσματα της αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλουν οι εθνικές και περιφερειακές αρχές δίχως την κοινοτική χρηματοδότηση. Η προστιθέμενη αξία της εδαφικής συνεργασίας μπορεί να προκύψει μέσα από δύο κυρίως διαδικασίες, (α) από την επιθυμία αντιμετώπισης ενός περιφερειακού ζητήματος σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο χωρικού σχεδιασμού το οποίο δεν περιορίζεται στα σύνορα ενός κράτους και (β) από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που οδηγούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των τοπικών και περιφερειακών χωρικών πολιτικών.
Territorial Cooperation and Local Government Organizations – European Territorial Cooperation Programme Greece – Italy 2007 – 2013
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αστική ανάπτυξη--Ελλάδα; Περιφερειακή ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδασμός; Εδαφική συνεργασία; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία; Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας ελλάδας--Ιταλίας