Οι ΟΤΑ ως φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η περίπτωση του Δήμου Μεταμόρφωσης - Ντούρου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων , που υπήρχαν στην Ελληνική κοινωνία. Ανεργία, φτώχεια ανισότητα, ρατσισμός, κοινωνικός αποκλεισμός είναι κάποια από τα φαινόμενα της πραγματικότητας που βιώνει το σύνολο της κοινωνίας. Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει κλιθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με στοχευμένες δράσεις, στν άσκηση κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την ανακούφιση όλων αυτών που δοκιμάζονται από την κρίση, μια κρίση που τεστάρει την ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά των δομών. Η ενίσχυση των θεσμών του κοινωνικού κράτους και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, είναι η μεγάλη πρόκληση. Άλλωστε για την καλύτερη αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής απαιτείται η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων. Οι τοπικές διοικήσεις βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προσέγγισης εκείνων που πλήττονται περισσότερο. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση αλλά και η αποτίμηση του ρόλου των ΟΤΑ, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με βάση τον Καλλικράτη. Θα χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα του Δήμου Μεταμόρφωσης (μελέτη περίπτωσης), ενώ παράλληλα θα διερευνηθεί το προφίλ αλλά και ο βαθμός ικανοποίησης των ωφειλούμενων απο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και θα διατυπωθούν προτάσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου.
“Local authorities as actors exercising social policy for tackling poverty. The case of the Municipality of Metamorphosis
Keywords: Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Φτώχεια; Κοινωνική πολιτική; Ανεργία; Κοινωνικός αποκλεισμός; Καλλικράτης