Η οικονομική κρίση οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π. ) τα έτη 2019-2021 και πολιτικές ανάπτυξης - Βατσιθιανού, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει και να αναλύσει τις εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα και είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών. Επικεντρώνεται, κυρίως, στις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με επενδύσεις σε ακίνητα και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κίνηση των μετοχών τους. Επιπλέον, αναλύει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα από το 2019 έως το 2021. Σημαντική έμφαση δίνεται στη μελέτη των τριών μεγαλύτερων εταιριών σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή τη Prodea, τη Trestor και τη Briq Properties. Πιο λεπτομερώς, το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει τις εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία και παρουσιάζει το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτές τις εταιρείες στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι νομικές και ρυθμιστικές διατάξεις που ισχύουν για εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές, βάσει της σχετικής νομοθεσίας ή των ισχυόντων κανονισμών. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η διαχείριση των Real Estate Investment Trusts (REITs) και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην εγχώρια αγορά. Επίσης, γίνεται κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας διαφόρων τύπων REITs, ανάλογα με τον τρόπο επένδυσης και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων στα οποία εξειδικεύονται. Εξετάζονται επίσης οι απαιτήσεις και οι τυπικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των REITs, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διανομή και η τιμολόγησή τους. Επιπρόσθετα, περιγράφονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των REITs σε σύγκριση με τις άμεσες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζονται οι τρεις διάφοροι τύποι REITs που δραστηριοποιούνται στη Διεθνή αγορά, και παρουσιάζονται οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών που είναι εισηγμένες. Γίνεται αναφορά στο Special Purpose Vehicle (SPV) των REITs, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που αποτελεί το κεντρικό ενεργητικό του REIT. Επιπλέον, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο επηρεάστηκαν τα REITs από την VII υγειονομική κρίση του COVID-19, καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις που υπέστησαν από το 1972 έως το 2020. Στο τέταρτο κεφάλαιο, εξετάζεται η απόδοση τριών Ελληνικών Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, και συγκεκριμένα των εταιριών Prodea, Trestor και Briq Properties, για τη χρονική περίοδο 2019-2021 στην Ελλάδα. Επιπλέον, αναλύονται οι προσπάθειες των ΑΕΕΑΠ στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, με εστίαση στην περιβαλλοντική απόδοση των πιστοποιημένων πράσινων κτιρίων και τον τρόπο με τον οποίο ελκύουν επενδυτές. Επιπλέον, εξετάζονται τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτές τις επενδύσεις και η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη. Στο πέμπτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται μια σχηματική αναπαράσταση των οικονομικών δεδομένων των εταιριών Prodea, Trestor και Briq Properties για τη χρονική περίοδο 2019-2021. Στη συνέχεια, παρατίθονται γραφικές παραστάσεις σε μορφή διαγραμμάτων που απεικονίζουν τους κύριους οικονομικούς αριθμοδείκτες, καθώς και πραγματοποιείται μια κριτική χρηματοοικονομική ανάλυση της πορείας των μετοχών αυτών. Στο έκτο κεφάλαιο, γίνεται μια επισκόπηση της μακροοικονομικής αστάθειας λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2019, μετά από μια θετική περίοδο ανάπτυξης, παρατηρήθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον αντίστοιχο κλάδο. Παρ' όλα αυτά, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων μειώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2020 λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Ωστόσο, το 2021, η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, καθώς πολλές εταιρείες άλλαξαν κατεύθυνση και επενδύσανε σε χώρους αποθήκευσης (Logistics).
The economic crisis and the development policies of Real Estate Investment Companies (Reics) during the years 2019-2021
Μ.Δ.Ε. 59
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Χρηματοοικονομική -- Ελλάδα; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία; Οικονομικοί αριθμοδείκτες; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Reits; Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο; Real estate investment companies; Financial analysis; Financial indicators; Listed companies on the Stock Exchange