Η ευημερία του σχολικού οργανισμού και των εκπαιδευτικών σε συνάρτηση με τον ηθικό ηγέτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Ντέρτη, Μαρία - Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η σχολική ηγεσία αποτελεί πρόκληση για τους σχολικούς διευθυντές του σήμερα. Οι σύγχρονες συνθήκες και οι συνεχείς μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν φέρει την εκπαίδευση αντιμέτωπη με τις επικείμενες αλλαγές που οφείλει να αφουγκραστεί και να αφομοιώσει. Να τις απορροφήσει φιλτράροντάς τες πάντοτε με βάση τον ηθικό γνώμονα ο οποίος συνάδει με το καλό των μαθητών και του σχολικού οργανισμού στο σύνολό του. Ο ηθικός ηγέτης προσπαθεί να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο του ερμηνεύοντας τα σχολικά ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Είναι υπεύθυνος για την ομαλή και αποδοτική διοίκηση και λειτουργία του σχολείου. Βάζει την ποιοτική και αποτελεσματική μάθηση των μαθητών στο κέντρο όλων των δράσεων της ηγεσίας. Επιδίωξή του είναι η επαγγελματική εξέλιξη και η θωράκιση των εκπαιδευτικών να ασκήσουν με επαγγελματική υπευθυνότητα και διακριτικότητα (σε θέματα που άπτονται τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες) το διδακτικό τους έργο, ώστε να προωθηθεί η μάθηση και η γνωστική ανάπτυξη των μαθητών. Επιπροσθέτως, διευκολύνει τη μελέτη της διδασκαλίας και μάθησης των μαθητών, ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, προωθεί ορισμένους εκπαιδευτικούς να λειτουργήσουν ως μέντορες σε κρίσιμα σχολικά θέματα εφόσον έχει αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση. Παρέχει βοήθεια στους εκπαιδευτικούς για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, αναπτύσσει ομάδες συνεργασίας ανάμεσά τους, σχεδιάζει την αποτελεσματική ανάπτυξη προσωπικού καθώς και αναπτύσσει τη δημιουργία θετικού κλίματος. Βοηθά την μαθησιακή, πνευματική και κοινωνική ενδυνάμωση των μαθητών με κάθε πρόσφορο τρόπο. Είναι, δε, γνωστό πως «για να πετύχουμε μεταρρύθμιση που θα αντέξει στο χρόνο χρειαζόμαστε μεταμόρφωση της μαθησιακής κουλτούρας των σχολείων και του ιδίου του εκπαιδευτικού επαγγέλματος» (Fullan, 2002). Η παρούσα έρευνα σκοπεύει να αναδείξει τις πτυχές του προφίλ του ηθικού ηγέτη καθώς και τη συσχέτισή του με την ευημερία των εκπαιδευτικών και του σχολικού οργανισμού.
Αριθμός Εισαγωγής: 012837 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ηθικές απόψεις -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Επαγγελματική ηθική -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ηθικές απόψεις -- Ελλάδα; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα --Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Εκπαίδευση των -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Ηγεσία; Πρωτοβάθμια; Ηθικός ηγέτης; Εκπαιδευτικοί; Ευημερία; Σχολικός οργανισμός; Leadership; Primary; Ethical leader; Teachers; Prosperity; School organization